HOPE-A
HELLENIC ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS ASSOCIATION
BUILDING THE NEW DIGITAL AND GREEN INDUSTRY
 
 
 
Ο Πρόεδρος, ο Γενικός Διευθυντής και τα Στελέχη του HOPE-A σας εύχονται Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά!
Πίνακας Περιεχομένων
Ο Σύνδεσμος HOPE-A και οι εταιρείες OET & BL Nanobiomed στην 86η ΔΕΘ
Τα 3ης γενιάς ημιδιαφανή εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά και τις εφαρμογές τους παρουσίασε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ η Organic Electronic Technologies, μέλος του Συνδέσμου HOPE-A.
Από τις 10 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ (open airspace B07, stand 10) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A, η OET που ειδικεύεται στα Οργανικά Φωτοβολταϊκά και η καινοτόμος εταιρεία BL Nanobiomed που ειδικεύεται σε νανοϊατρικές εφαρμογές και βιοαισθητήρες, υποδέχθηκαν το κοινό και τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, ξένων επιχειρηματικών αποστολών, εκπροσώπους κομμάτων, ξεναγώντας τους στην ελληνική τεχνολογία και καινοτομία. Στο stand των εταιρειών του Συνδέσμου HOPE-A το παρών έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της Coatema Coating Machinery, μιας εταιρείας που ηγείται στον τομέα της βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών σε παγκόσμιο επίπεδο, Thomas Kolbusch.
image
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι εφαρμογές των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών (3rd Generation OPVs) για τα θερμοκήπια, τα AGRΙVOLTAICS. Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που παράγει και αποθηκεύει ενέργεια, μειώνει δραστικά το κόστος λειτουργίας του θερμοκηπίου και τη χρήση νερού. Με τη νέα αυτή εφαρμογή που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο εξασφαλίζεται τριπλή χρήση γης, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία.
image
Το stand του HOPE-A και των εταιρειών ΟΕΤ & BL Nanobiomed επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Αλέξης Τσίπρας με αντιπροσωπεία του στελεχών του κόμματος, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ και βουλευτής Β Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Σπυρόπουλος και αντιπροσωπεία του κόμματος, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Α Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αμανατίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας, ο Εμμανουήλ Βλαχογιάννης Α Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ και πλήθος κόσμου.
Μεγάλο το ενδιαφέρον της Ινδίας για τα ελληνικά Αγροβολταικά
image
Το stand των εταιρειών του οικοσυστήματος του HOPE-A στη ΔΕΘ, επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα Amrit Lugun.
Για μια χώρα όπως η Ινδία που είναι δεύτερη σε πληθυσμό στον κόσμο (1.372.989.959) μετά την Κίνα και είναι καθαρά γεωργική, η εξοικονόμηση πόρων, όπως της ενέργειας, του νερού αλλά και η πλήρης εκμετάλλευση της χρήσης γης με υψηλή παραγωγή αγροτικών προιόντων, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας.
Οι χρήσεις των ελληνικών 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, στο περίπτερο Β7, από την ελληνική εταιρεία ΟΕΤ, μέλος του Συνδέσμου HOPE-A, εντυπωσίασαν την αντιπροσωπεία της Ινδίας.
Ο Πρέσβης Amrit Lugun ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο του HOPE-A καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ στην περιοχή της Θέρμης, και το πρώτο στον κόσμο Αυτόνομο Ενεργειακά – Υδροπονικό Θερμοκήπιο με τα 3ης γενιάς ημιδιαφανή φωτοβολταικά της Organic Electronic Technologies που είναι εγκατεστημένο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Όπως τόνισε ο κ. Λογοθετίδης: «Τα Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) είναι μια επαναστατική προσέγγιση και απαίτηση τριπλής χρήσης γης, η οποία μαζί με τα 3ης γενιάς ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET), μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, στο θέμα της Ενέργειας, στην βελτίωση της παραγωγής τροφής και της εξοικονόμησης του νερού.
Ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης, συμμετείχαν σε κλειστή επιχειρηματική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ από την Πρεσβεία της Ινδίας στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν οι μοναδικές δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η Ινδία η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Amurit Lugun, Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας Rajendran Lamykannu, ο Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Allumil ΑΕ Γιώργος Μυλωνάς, και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων.
Επίσκεψη του Προέδρου του Συνδέσμου HOPE-A στο περίπτερο των Αραβικών Εμιράτων
image
Έντονο είναι το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή των 3ης γενιάς ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών με μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης συζήτησε με εκπροσώπους φορέων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας , της αγροδιατροφής και της τεχνολογίας και εξέτασε προοπτικές συνεργασίας των εταιρειών μελών του Συνδέσμου HOPE-A με επιχειρήσεις της Μ. Ανατολής γενικότερα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας στο περίπτερο 13 όπου συμμετέχουν περισσότερες από 60 εταιρείες των Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, έγινε παρουσίαση και της ελεύθερης ζώνης εμπορίου (Free Trade Zone) του Ντουμπάι.
image
Στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας με αφορμή την 86η ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στη Βεργίνα Τηλεόραση και ραδιοφωνική συνέντευξη στον FM 100.
Ελληνικά Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς: Λύση στο Ενεργειακό Πρόβλημα Βεργίνα TV
www.youtube.com/watch?v=iM0fSXrYA5A
ΑΓΡΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: "Μία Επανάσταση στη Διπλή Χρήση Γης για Βέλτιστη Καλλιέργεια και Παραγωγή Ενέργειας με τα Ημιδιαφανή Φωτοβολταϊκά"
Ειδική Εκδήλωση-Συζήτηση του Συνδέσμου HOPE-A στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ
Την επαναστατική εφαρμογή των Αγροβολταϊκών στα Θερμοκήπια με τη χρήση ελληνικών ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που εξοικονομούν & παράγουν πράσινη ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την απόδοση της καλλιέργειας και ελαττώνουν τη χρήση νερού, παρουσίασε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος HOPE-A (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών), σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
image
Τα Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) αποτελούν μια επαναστατική προσέγγιση και απαίτηση τριπλής χρήσης γης, η οποία μαζί με τα 3ης γενιάς ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από την εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET), μπορούν να δώσουν βιώσιμη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο, στο θέμα της Ενέργειας, και στην παραγωγή τροφής.
Η εγκατεστημένη ισχύς με ΑγροΒολταικά το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20GW, με ετήσια αύξηση 40%, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 GW το 2027. Από την άλλη μεριά μετά το 2025, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών αναμένεται με βάσει τα μέτρα και τους στόχους που έχουν ήδη ληφθεί από όλες τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να εκτοξεύσουν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών από τα 120 GW που είναι σήμερα, στα 400-500 GW ετησίως, γεγονός που επιβάλει την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή των ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στα αγροβολταϊκά, τα γυάλινα κτίρια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τόνισε ο κ Λογοθετίδης μιλώντας στην εκδήλωση.
Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics) ταυτόχρονη δηλαδή παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον που ενσωματώνονται σε θερμοκήπια, άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα θερμοκηπίων και η Ελλάδα είναι η 7η χώρα σε καλλιέργειες θερμοκηπίων σε όλη την Ευρώπη.
Στα θερμοκήπια αυτά, η παραγωγή τομάτας κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 10-16 τόνους το στρέμμα, ενώ θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια με την βέλτιστη χρήση της καλλιέργειας, ή την χρήση της υδροπονίας. Η βελτιστοποίηση της παραγωγής απαιτεί την δυνατότητα της ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού για αύξηση της φωτοσύνθεσης και όλων των αυτοματισμών για την λειτουργία της θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Όλα αυτά όμως απαιτούν ενέργεια της οποίας το κόστος μπορεί να φθάσει και περισσότερο από 50% του συνολικού κόστους της καλλιέργειας. Αυτό ακριβώς έρχονται να λύσουν τα αγροβολταϊκά με τα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που εγκαθίστανται στην οροφή των θερμοκηπίων και κάνουν χρήση της υψηλής ηλιοφάνειας της Ελλάδας.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του HOPE-A κ Λογοθετίδης «η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή, καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία, οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως».
image
Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η Θερμοκηπιακή Εγκατάσταση και Καλλιέργεια είναι:
  • Τριπλό όφελος: Παραγωγή τροφής, ενέργειας και ταυτόχρονα μείωση στην κατανάλωση νερού με υδροπονική καλλιέργεια
  • Αύξηση της παραγωγής έως και 30%
  • Εξοικονόμηση Ενέργειας έως και 30%
  • Παραγωγή Ενέργειας με τη χρήση 3ης γενιάς ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών
  • Σκίαση φυτών και δέσμευση της βλαπτικής UV ακτινοβολίας
  • Ελαφρά κατασκευή εύκολη τοποθέτηση
  • Βραχεία απόσβεση
  • Εξ αποστάσεως παρακολούθηση της καλλιέργειας
  • Δημιουργία νέων θέσεων υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους αγρότες/επιχειρηματίες
  • Προστασία του περιβάλλοντος , εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  • Κυκλική οικονομία
Το πρώτο στον κόσμο ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο
Στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο το ενεργειακά αυτόνομο υδροπονικό θερμοκήπιο με ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά (OPVs) της ελληνικής εταιρείας OET, μέλους του HOPE-A.
Το Σύστημα Παραγωγής Ενέργειας που εγκατέστησε η ΟΕΤ στη συγκεκριμένη Θερμοκηπιακή Καλλιέργεια, δημιούργησε ένα Ενεργειακά Αυτόνομο - Υδροπονικό Θερμοκήπιο που αποτελείται από Ημιδιαφανή OPV στην οροφή για τη παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας, ανεμογεννήτρια για την αιολική ενέργεια όταν αυτό απαιτείται, και επιπλέον γεννήτρια βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας το οποίο είναι ιδανικό για ψυχρά κλίματα. Ένα τέτοιο Ενεργειακά Αυτόνομο – Υδροπονικό θερμοκήπιο με δυνατότητες θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης), προστασίας και ελέγχου της καλλιέργειας, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε σύγκριση με τη συμβατική καλλιέργεια έως και πέντε φορές και να ελαττώσει τη χρήση νερού σε αντίστοιχα επίπεδα.
«Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ Λογοθετίδης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξεκινήσει άμεσα Ειδική Δράση για αγρότες-επιχειρηματίες σε τρεις τουλάχιστον γεωγραφικές περιοχές της χώρας».
image
Ο CEO της Organic Electronic Technologies, Χρυσόστομος Βαρλάμης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε διεξοδικά στα ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και τις εφαρμογές τους, αλλά και τα οφέλη τους από τη χρήση της στα θερμοκήπια.
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας Ειδικής Δράσης για τα Αγροβολταϊκά σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις θερμοκηπίων.
image
Στην κλειστή εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος HOPE-A στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, πήραν μέρος μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπρόεδρος της Coatema Coating Machinery Thomas Kolbusch, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Κυριάκος Λουφάκης, o Δ.Σ ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής του ΠΑΑ Νίκος Μανέτας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς Ιωάννης Χανιωτάκης, ο Αναστάσιος Καμπούρογλου του Κέντρου Αγροτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών Βόρειας Ελλάδας της Τράπεζας Πειραιώς, ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου ΓΔ του Αγροτικού Τραπεζικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, ο Βασίλης Γκούμας Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας & Κλιματικής Ουδετερότητας και Δημήτρης Παφίλης Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Κοζάνης, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες.
image
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε επίσκεψη στο επιδεικτικό θερμοκήπιο της εταιρείας ΟΕΤ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
Αγροβολταϊκά: Εξοικονόμηση Ενέργειας & Βελτίωση Παραγωγής
www.news.b2green.gr
www.govnews.gr
Ελληνική Επανάσταση: Εξοικονόμηση Ενέργειας και Βελτίωση Παραγωγής
www.grtimes.gr
Διεθνές Συνέδριο για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών & Ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά
Ξενοδοχείο Divani Caravel Αθήνα, 10-12 Οκτωβρίου
Α.Σδούκου: Η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα ηλιακό innovation hub
Κηρύσσοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου, η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόγραμμα του Υπουργείου για την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση στην Πράσινη Ενέργεια και τις ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια. Η κ Σδούκου εξήρε τη συμβολή των ελληνικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στον τομέα αυτό και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα έχουν τη «μερίδα του λέοντος» και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα ηλιακό innovation hub.
image
Από την πλευρά τους τόσο η αν. Τομέαρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Π. Πέρκα, όσο και ο αν. Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας που συμμετείχαν στο Συνέδριο, υπογράμμισαν το σημαντικό έργο που παράγει το οικοσύστημα των Οργανικών Φωτοβολταϊκών στον Τομέα της Πράσινης Ενέργειας και συμπλήρωσαν ότι τα ελληνικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς αποτελούν παράδειγμα πετυχημένης σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΣΝΑ Νίκος Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει «διάθεση η Περιφέρεια να ενσωματώσει τέτοιες τεχνολογίες σε ενεργειακά της projects».
Την πρώτη μέρα του Διεθνούς Συνεδρίου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Rajendran Snykanne εμπορικός ακόλουθος του Προξενείου της Ινδίας στην Ελλάδα, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.
Εκατοντάδες θέσεις εργασίας «πράσινης τεχνολογίας»
Στα ημιδιαφανή 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά και στις χρήσεις τους ως μία από τις σημαντικότερες εφαρμογές της πράσινης τεχνολογίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Ο κ. Λογοθετίδης έκανε μια αναδρομή στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών των εύκαμπτων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών, στη δημιουργία του Οικοσυστήματος Καινοτομίας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στο Εργαστήριο LTFN που συμμετείχε στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη θεμελίωση της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών όπως το Real Nano, Musicode, Gr-Light, Photokipia, flexfunction2Sustain, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Προϊόντα και Εφαρμογές της Βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών
Στην έμφαση που δίνεται στον ποιοτικό έλεγχο αλλά και στα βιώσιμα υλικά στη βιομηχανική παραγωγή των οργανικών ηλεκτρονικών, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της COATEMA Thomas Kolbusch. Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της βιομηχανίας των Οργανικών Ηλεκτρονικών και είναι ένα από τα βασικά μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, ενώ συμμετέχει με άλλους εταίρους του οικοσυστήματος (Organic Electronic Technologies, BL Nanobiomed, HOPE-A, LTFN) σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της Βιομηχανίας των FPEs στην Ευρώπη (εύκαμπτα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά).
Από την πλευρά της Organic Electronic Technologies ο Ευάγγελος Μεκερίδης υπεύθυνος της τεχνολογικής ανάπτυξης της εταιρείας, μιλώντας για την Βιομηχανία των Εκτυπωμένων Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις εμβληματικές συνεργασίες της ΟΕΤ όπως αυτή με το ερευνητικό τμήμα της FIAT, αλλά και σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία έχει λάβει μέρος η εταιρεία, αναλαμβάνοντας σε πολλά από αυτά σημαντικότατο ρόλο.
Διεθνείς Συνεργασίες, Fundings
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με εισηγήσεις που αφορούσαν τα εκτυπωμένα ηλεκτρονικά, τους αισθητήρες και τις μπαταρίες. Παρουσιάστηκαν καινοτόμες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, fundings και Σύνδεσμοι προώθησης της καινοτομίας των νέων τεχνολογιών όπως ο HOPE-A.
O Innovation & Dissemination Manager του Συνδέσμου HOPE-A Βαγγέλης Μπακάλης αναφέρθηκε στο πυκνό δίκτυο συνεργασιών σε όλο τον κόσμο που δημιούργησε ο Σύνδεσμος. Ο HOPE-A προσφέρει δυνατότητες προώθησης, συνεργασιών και συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, ο HOPE-A και τα μέλη του συμμετέχουν σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο προωθώντας προϊόντα και εφαρμογές καινοτομίες στις διεθνείς αγορές.
image
Ο Σύνδεσμος που έχει συνάψει συνεργασίες με αντίστοιχους συνδέσμους από όλο τον κόσμο, συνδιοργανώνει δύο από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και επιχειρηματικά γεγονότα στον κλάδο στη ΝΑ Ευρώπη. Το Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές ICEFPE τον Οκτώβριο στην Αθήνα.
Ο κ Μπακάλης έκανε αναφορά και στο Ευρωπαϊκό project FLEXFUNCTION2SUSTAIN το οποίο υποστηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων.
Καινοτόμες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Ειδική αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα σε καινοτόμες εταιρείες του τομέα των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών από την Ελλάδα, την Κεντρική Ευρώπη και τον Καναδά, αλλά και στο πρωτοποριακό εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.
Ο Δρ Σπύρος Κασσαβέτης από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο μοναδικό σύστημα παραγωγής εκτυπωμένων ηλεκτρονικών (roll to roll) σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη το οποίο βρίσκεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της καινοτόμου εταιρείας BL Nanobiomed μέλος του HOPE-A που εξειδικεύεται σε εφαρμογές Νανοϊατρικής, ο Product Manager Αλέξανδρος Ορφανός παρουσίασε τους εκτυπωμένους βιοαισθητήρες υψηλής ακρίβειας για ανίχνευση ιικών φορτίων που δημιουργήθηκαν με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Μεταξύ των ΜΜΕ και των νεοφυών εταιρειών που συμμετείχαν στο Διεθνές Συνέδριο και στο διαγωνιστικό τμήμα, ήταν και η εταιρεία TECHLUMEN που εξειδικεύεται σε λύσεις φωτισμού και ενέργειας κτιρίων.
Η Techlumen έχει αναπτύξει πολλά καινοτόμα φωτιστικά αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις και κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς στον γραμμικό φωτισμό φθορισμού και στον οικιακό φωτισμό.
Η πρωτοποριακή εταιρεία Solaires από τον Καναδά παρουσίασε νέες τεχνολογίες ηλιακών κυττάρων περοβσκίτη που ενισχύουν περαιτέρω την ηλιακή ακτινοβολία.
Ακόμη παρουσιάστηκαν η Delta-mpis εταιρεία που αναλαμβάνει την επίλυση τεχνικών και ερευνητικών θεμάτων για μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες και το IPC (Τεχνικό Κέντρο της Γαλλικής Βιομηχανίας Πλαστικών και Συνθετικών Υλών) που αναπτύσσει νέες τεχνολογίες παραγωγής έξυπνων προϊόντων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
image
Βραβεία Καινοτομίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις
Μιλώντας στο Συνέδριο ο Αντιπρόεδρος της Coatema Coating Machinery GmbH Thomas Kolbusch έδωσε έμφαση στον ποιοτικό έλεγχο καθώς και στα αειφόρα υλικά στη βιομηχανική παραγωγή οργανικών ηλεκτρονικών. Η συγκεκριμένη εταιρεία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο εξειδικευμένες παγκοσμίως στην παραγωγή μηχανών στον κλάδο των Οργανικών Ηλεκτρονικών και αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη του HOPE-A Business Association, ενώ συμμετέχει με άλλους συνεργάτες του οικοσυστήματος (Organic Electronic Technologies, BL Nanobiomed, HOPE-A, LTFN) σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ευέλικτων έντυπων ηλεκτρονικών.
Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής του Συνεδρίου που αποτελούνταν από Thomas Kolbusch Αντιπρόεδρο της Coatema, Αργύρη Λασκαράκη επικεφαλής του group Οργανικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και Δρ. Αστέριο Χατζηπαραδείση Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου HOPE-A απονεμήθηκαν στις εταιρείες.
image
Solaires Enterprises (Καναδάς) 1ο Βραβείο
Ket Market (Γερμανία) 2ο Βραβείο και
Organic Electronic Technologies 3o βραβείο
ΑΓΡΟΒΟΛΤΑΪΚΆ: The next big thing για το ΥπΑΑΤ
Στις 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ICEFPE22 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel ημερίδα για τα Αγροβολταϊκά τα καινοτόμα fundings και την επιχειρηματικότητα.
image
«Τα Αγροβολταϊκά είναι το επόμενο Big Thing για τη χώρα μας» τόνισε μεταξύ άλλων η ΓΓ του ΥπΑΑΤ Χριστιάνα Καλογήρου, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας και δίνοντας έμφαση στα οφέλη της χρήσης των Αγροβολταϊκών.
Η κ. Καλογήρου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες που ενσωματώνονται στην αγροτική παραγωγή, αλλά και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εξηγώντας ότι λύσεις όπως τα αγροβολταϊκά βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» του Υπουργείου.
Ο ιδρυτής και Διευθυντής του Nanotechnology Lab LTFN, Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A και της εταιρείας ΟΕΤ Στέργιος Λογοθετίδης έκανε εισήγηση με κύριο θέμα: «Τα Αγροβολταϊκά μια επανάσταση στην Τριπλή Χρήση Γης για τη Βέλτιστη Παραγωγή Καλλιέργειας & Ενέργειας και Μείωση Κατανάλωσης Νερού από τα Ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά».
image
Ο καθηγητής Σ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας OPVs και τη συμβολή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, της εταιρείας Organic Electronic Technologies και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών και οργανισμών στην ανάπτυξη των τυπωμένων διαφανών ηλεκτρονικών, και ανακοίνωσε την πρώτη γραμμή μαζικής παραγωγής OPVs στον κόσμο που βρίσκεται υπό προετοιμασία για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της HOPE-A Σ. Λογοθετίδης μίλησε επίσης για τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και στα οφέλη της 3ης γενιάς των ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών από την τριπλή χρήση γης και επιπλέον τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από τη χρήση τους, ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ανθρωπότητα.
Τα εύκαμπτα και τυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά, προσφέρουν μια αναδυόμενη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη γεωργία, όπως: ενεργειακή λύση με βάση τα OPVs, λύση φωτισμού με βάση τις OLEDs, λύσεις ενέργειας και φωτισμού, καθώς και αισθητήρες και βιοαισθητήρες για διάφορες εφαρμογές στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων.
Στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί το πρώτο στον κόσμο πλήρως αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο που βασίζεται σε ημιδιαφανή OPV στην οροφή με υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Τα οφέλη από τη χρήση των ημιδιαφανών OPV 3ης γενιάς στο θερμοκήπιο είναι πολλά.
Πλεονεκτήματα:
  • Παραγωγή Ενέργειας
  • Εύκολη τοποθέτηση σε κάθε επιφάνεια
  • Εύκολη ενσωμάτωση στην οροφή του θερμοκηπίου
  • Συντονισμένη διαφάνεια ανάλογα με τις προδιαγραφές για κάθε καλλιέργεια
  • Μείωση της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας κοντά στις βέλτιστες τιμές για την ανάπτυξη των φυτών
  • Αποκλεισμός της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας
  • Αποτελεσματική σκίαση και μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών έως και 30%
  • Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
  • Μείωση της χρήσης νερού
Ο CEO της εταιρείας ΟΕΤ Χριστόφορος Βαρλάμης και η γεωπόνος Ευγενία Αθανασιάδου ανέλυσαν στην συνέχεια διεξοδικά τα πλεονεκτήματα από τη χρήση της 3ης γενιάς PV, οργανικά ημιδιάφανα φωτοβολταϊκά στα θερμοκήπια, αλλά και τις δυνατότητες του μοναδικού στον κόσμο μέχρι σήμερα ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου που λειτουργεί επιδεικτικά στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
image
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Group Οργανικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ Ass. Prof Αργύρης Λασκαράκης και ο Dr Χριστόφορος Γραβαλίδης από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN αναφέρθηκαν στη χρήση των OPV (οργανικά φωτοβολταϊκά) και του φωτισμού LED & OLED στα θερμοκήπια καθώς και στο Photokipia project μέσω του οποίου εξελίχθηκε το πιλοτικό θερμοκήπιο της ΟΕΤ στη Θέρμη.
image
Ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Dr Αστέριος Χατζηπαραδείσης, παρουσίασε τις στρατηγικές ‘Ερευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και για την περίοδο 2021-2027 όπου γίνεται αναφορά στα Αγροβολταϊκά. επίσης πρότεινε τη δημιουργία μιας Ειδικής Δράσης για την προώθηση των Αγροβολταϊκών στα θερμοκήπια σε συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις
Αγροβολταϊκά: Το νέο εργαλείο της Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα
www.startup.gr
Με αγροβολταϊκά τα θερμοκήπια του μέλλοντος
www.agronews.gr
Πράσινη Ενέργεια: Τα αγροβολταϊκά, το επόμενο big thing για το ΥπΑΑΤ
www.in.gr
www.ot.gr
ICEFPE22: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα ηλιακό innovation hub
www.ienergeia.gr
Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο της 29ης AGROTICA
HOPE-A
Ιδιαίτερα επιδραστική ήταν η παρουσία του Συνδέσμου HOPE-A και της εταιρείας μέλος του OET (Organic Electronic Technologies) στην 29η AGRORICA που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της HELEXPO ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Στο περίπτερο 2, stand 46 παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές των 3ης γενιάς OPVs (οργανικά φωτοβολταϊκά) στα θερμοκήπια.
Οι επισκέπτες έλαβαν μια πρώτη ενημέρωση για τα οφέλη της επαναστατικής προσέγγισης των Αγροβολταϊκών που εξασφαλίζουν μείωση του κόστους ενέργειας και χρήσης νερού, αύξηση της παραγωγής, τριπλή χρήση γης και συμβάλλουν στην αειφορία και την κυκλική οικονομία.
O Πρόεδρος του HOPE-A καθ. Στέργιος Λογοθετίδης την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου παρουσίασε την επαναστατική προσέγγιση των Αγροβολταϊκών με την εφαρμογή των ημιδιάφανων ελληνικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
image
Όπως μεταξύ άλλων εξήγησε ο καθηγητής στη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (Ηλιοφάνειας, Θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία. Η Ελλάδα έχει περίπου 60.000 στρέμματα Θερμοκηπίων και κατέχει την 7η θέση σε καλλιέργειες Θερμοκηπίων στην Ευρώπη. Στα Θερμοκήπια αυτά η παραγωγή, για παράδειγμα της ντομάτας κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 8-16 τόνους το στρέμμα, ενώ θα μπορούσε να είναι πολλαπλάσια με την βελτιστοποίηση της καλλιέργειας, την μέγιστη αξιοποίησης της Ηλιοφάνειας ή/και την χρήση της Υδροπονίας. Η βελτιστοποίηση της παραγωγής απαιτεί την δυνατότητα της ψύξης, θέρμανσης, ελεγχόμενης παροχής τροφής στην καλλιέργεια, του φωτισμού για αύξηση της φωτοσύνθεσης αλλά και όλων των αυτοματισμών για την λειτουργία της Θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Όλα αυτά όμως απαιτούν Ενέργεια της οποίας το κόστος μπορεί να φθάσει και να υπερβεί και το 50% του συνολικού κόστους της καλλιέργειας. Αυτό ακριβώς έρχονται να λύσουν τα Αγροβολταικά με τα Ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που εγκαθίστανται στην οροφή των Θερμοκηπίων και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την Υψηλή Ηλιοφάνεια της Ελλάδος, και των άλλων πλεονεκτημάτων των Ελληνικών κλιματικών συνθήκων. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής των καρπών έως 5 φορές σε σχέση με την Συμβατική Θερμοκηπιακή καλλιέργεια με ταυτόχρονη μείωση των επιπέδων Κατανάλωσης Νερού.
image
Τα επόμενα χρόνια αναμένεται τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στους παραγωγούς και στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, όχι μόνον θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, αλλά θα πολλαπλασιαστεί η παραγωγή τροφής και οι εξαγωγές, θα δημιουργηθούν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πολλές νέες εταιρείες και πολλοί νέοι αγρότες – επιχειρηματίες, και θα περιοριστούν οι εκπομπές αερίου.
Ο όρος Αγροβολταϊκά (Agrivoltaics), αναφέρεται στην ταυτόχρονη παραγωγή τροφής και παραγωγή Ενέργειας, με την ενσωμάτωση των Φωτοβολταϊκών στην Γεωργική Παραγωγή.
Πλεονεκτήματα και Οφέλη
Τα πλεονεκτήματα της επαναστατικής αυτής καινοτομίας των Αγροβολταϊκών με τη χρήση των Ημιδιάφανων Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, τα Οργανικά Φωτοβολταικά (OPVs) είναι:
  • Τριπλό Όφελος, Παραγωγή Τροφής και Ενέργειας και Μείωση στην Κατανάλωση Νερού
  • Παραγωγή Ενέργειας με τη Χρήση 3ης γενιάς Ημιδιάφανων Φωτοβολταϊκών
  • Σκίαση Φυτών και δέσμευση της βλαπτικής για τα Φυτά Υπεριώδους Ακτινοβολίας
  • Ρυθμιζόμενη Διαφάνεια, Μείωση Εξατμισοδιαπνοής, Μείωση Νερού & Ενέργειας
  • Αύξηση της Παραγωγής έως και 30%
  • Ελαφριά Κατασκευή και εύκολη Τοποθέτηση στα Θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες
  • Βραχεία Απόσβεση της Επένδυσης
  • Εξ αποστάσεως Παρακολούθηση και Προστασία της Καλλιέργειας
  • Δημιουργία θέσεων Υψηλά αμειβόμενης εργασίας για νέους Αγρότες/Επιχειρηματίες
  • Προστασία του Περιβάλλοντος, Εξοικονόμηση Φυσικών Πόρων
  • Κυκλική Οικονομία
Η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies διαθέτει το πρώτο στον κόσμο Ενεργειακά Αυτόνομο Υδροπονικό Θερμοκήπιο. Αξιοποιεί την πιο σύγχρονη παγκόσμια ελληνική τεχνολογία με την χρήση υβριδικού συστήματος Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, τα οποία είναι εγκατεστημένα στην οροφή του θερμοκηπίου. Γίνεται επίσης όταν απαιτείται και χρήση ανεμογεννήτριας για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας αλλά και γεννήτριας Βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας το οποίο χρησιμοποιείται στα πολύ ψυχρά κλίματα.
Το πρώτο παγκόσμια Ενεργειακά Αυτόνομο Υδροπονικό Θερμοκήπιο λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης με την χρήση των Ημιδιάφανων Ευκάμπτων Οργανικών Φωτοβολταϊκων (OPVs) που παράγει η Ελληνική εταιρεία OET, μέλος του Συνδέσμου εταιρειών Ελλάδος HOPE-A. Το αυτόνομο ενεργειακά Θερμοκήπιο έχει δυνατότητες ψύξης, θέρμανσης, φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης), και αυτόματης λειτουργίας, προστασίας και ελέγχου της καλλιέργειας.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη και ο CEO της ΟΕΤ Χρυσόστομος Βαρλάμης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στη λειτουργία του πιλοτικού θερμοκηπίου, αλλά και ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Dr Χατζηπαραδείσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη σύστασης Ειδικής Δράσης για την υποστήριξη της νέας τεχνολογίας.
Δείτε τα video:
ΕΡΤ 3 Τα φωτοβολταϊκά στην υπηρεσία των αγροτών
www.youtube.com/watch?v=s-KdTMvFY3E
ΕΡΤ Α.Ε Τα αγροβολταϊκά στην υπηρεσία των αγροτών
www.youtube.com/watch?v=MuXYBVSacO0
Δείτε τι έγραψαν:
Ενημερωτική εκδήλωση για τα Αγροβολταϊκά στην Agrotica
www.agro24.gr
www.grtimes.gr
Ημερίδα για τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στις 21/10 από τον Σύνδεσμο Εταιρειών HOPE-A
www.ypaithros.gr
Love, Sun, Energy... Μια καρδιά γεμάτη ελληνική «πράσινη» ενέργεια!
Σ' αυτό το τρίπτυχο εξελίσσεται η πρόσφατη καλλιτεχνική δημιουργία της δικηγόρου, ….και εικαστικού Αλεξάνδρας Γωγούση που παρουσιάστηκε στη διοργάνωση Art Thessaloniki στη ΔΕΘ.
«Εδώ και χρόνια δημιουργώ σιδερένιες καρδιές. Παράλληλα ως δικηγόρος έχω εξειδικευθεί στον ενεργειακό τομέα. Συνδύασα λοιπόν τις ενασχολήσεις μου, μεταφέροντας παράλληλα και ένα μήνυμα: Να χρησιμοποιούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μια καρδιά γεμάτη ενέργεια είναι μια γερή καρδιά, μια καρδιά γεμάτη αγάπη. Με ενδιαφέρει η τεχνολογία και παρακολουθώ τις εξελίξεις» , τονίζει η κ Γωγούση.
Τα εύκαμπτα ημιδιαφανή ελληνικά τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκά
Πίσω ή μάλλον μέσα σ αυτή την καρδιά βρίσκεται μια κυριολεκτικά λαμπρή ιστορία επιτυχίας. Τόσο λαμπρή όσο και ο ήλιος που στη χώρα μας λάμπει εκατοντάδες μέρες το χρόνο.
image
Τα ελληνικά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, είναι εκτυπωμένα, πανάλαφρα, εύκαμπτα, ημιδιαφανή, προστατεύουν από τη βλαβερή UV ακτινοβολία και παράγονται στους Ταγαράδες στην πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής, από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies, μέλος του Συνδέσμου HOPE-A.
Οι εφαρμογές των τρίτης γενιάς ελληνικών ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών είναι πολλές. Μπορούν να φορεθούν (wearables) και ενσωματώνονται σε ρούχα, σε τσάντες, σε κτίρια, σε παράθυρα, σε τέντες και γενικά σε κάθε μικρή και μεγάλη επιφάνεια δημιουργώντας άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα , είναι φιλικά στο περιβάλλον και συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και στην κυκλική οικονομία.
Μία από τις πρόσφατες πρωτοποριακές χρήσεις των ελληνικών 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών είναι και η ενσωμάτωσή τους στις οροφές των θερμοκηπίων. Τα Αγροβολταϊκά, είναι η απάντηση στη μείωση του κόστους παραγωγής τροφής όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ όλο τον κόσμο, αφού με τη χρήση τους μειώνεται δραστικά το κόστος της ενέργειας, η κατανάλωση νερού ( με την υδροπονική καλλιέργεια) και εξοικονομείται η χρήση της γης.
VK NANO: Αντιοξειδωτικά Καλλυντικά Αιχμής NANOTOUCHE από την ελληνική εταιρεία μέλος του HOPE-A
«Ασυμβίβαστη αριστεία και πρωτοποριακό πνεύμα αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της VK NANO για να επιτελέσει τη βασική της επιδίωξη, που είναι η Αντιγήρανση!
Με τα Καλλυντικά Nanotouche - Νανοάγγιγμα "σπάμε" τη βιολογία της γήρανσης της επιδερμίδας σας και το φράγμα του χρόνου.
image
Μ' αυτά τα λόγια η εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοποριακής VKL φόρμουλας, ιατρός και Νανοτεχνολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «ανακοίνωσε» για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τα αντιοξειδωτικά προϊόντα αιχμής NANOTOUCHE σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 19.00, στο Ξενοδοχείο Porto Palace.
Σταύρος Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη είναι ένα τεχνολογικό hub
image
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών βουλευτής ΝΔ Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην Καινοτομία και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο παράδειγμα της Βαρβάρας Καραγκιοζάκη επιστήμονα-ιατρού που συνδύασε τόσο επιτυχημένα την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω της σειράς προϊόντων αιχμής VK NΑΝΟ.
VK Nano & BL Nanobiomed Δυο δραστήριες επιχειρήσεις του HOPE-A
Ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στη λαμπρή ερευνητική και επιχειρηματική πορεία της Δρ Βαρβάρας Καραγκιοζάκη και της εταιρείας VK NΑΝΟ μέλος του Συνδέσμου υπογραμμίζοντας ότι στα προϊόντα NANOTOUCHE «η τεχνολογία αιχμής βρίσκει τον στόχο της δημιουργώντας πρωτοποριακά αντιγηραντικά προϊόντα με επιστημονικό τρόπο».
image
Όπως τόνισε ο κ Λογοθετίδης η πρώτη Ελληνίδα Νανοϊατρός Βαρβάρα Καραγκιοζάκη δημιούργησε το 2014 την εταιρεία BL Nanobiomed, επίσης μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας HOPE-A, ενώ το 2022 την εταιρεία VK ΝΑΝΟ.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A καθ. Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στα διεθνή επιτεύγματα της πολύχρονης έρευνας της Δρ Καραγκιοζάκη, αλλά και στις διεθνείς διακρίσεις της στον τομέα της Νανοϊατρικής και Νανοτεχνολογίας. Η πρωτοποριακή εταιρεία προϊόντων αντιγήρανσης του δέρματος VK NANO, είναι μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Νανοτεχνολογίας HOPE-A και τα μοναδικά προϊόντα της ταξιδεύουν ήδη σε όλο τον κόσμο.
Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη Η πρώτη Νανοϊατρός στην Ελλάδα
image
Ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και Διευθύνων Σύμβουλος στην Κεχαγιάς Β & Λ. ΟΕ – SUPERALLOYS ENGINEERING μέλος του HOPE-A, Βασίλης Κεχαγιάς, μιλώντας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στο ερευνητικό και επιστημονικό έργο της Δρ Βαρβάρας Καραγκιοζάκη.
Η κ Καραγκιοζάκη, εμπνευστής και δημιουργός της πρωτοποριακής φόρμουλας VKL έχει διατελέσει βασική ερευνήτρια σε περισσότερα από 30 ευρωπαϊκά και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τις νανοϊατρικές εφαρμογές, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Νανοϊατρικής, και ένα από τα ιδρυτικά της μέλη.
Έχει βραβευθεί επανειλημμένα για το συγγραφικό επιστημονικό της έργο σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά κύρους. Είναι επίσης κάτοχος πατεντών στο πεδίο της Νανοιατρικής και Νανοτεχνολογίας.
image
Προϊόντα NANOTOUCHE : Καλλυντικά αιχμής συνδυάζουν καινοτόμες τεχνικές και πρώτες ύλες από την φύση
«Η VKL φόρμουλα είναι αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας και παράγεται με καινοτόμες τεχνολογίες. Με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών φορείς πολύ μικρών διαστάσεων μεταφέρουν ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η κουρκουμίνη και το μύρτιλο στην εσωτερική στοιβάδα του δέρματος με στόχο τη μείωση του οξειδωτικού στρες, την αντιγήρανση και την αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας», τόνισε μεταξύ άλλων η Νανοτεχνολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή σειρά καλλυντικών NANOTOUCHE.
Δείτε τα Video:
«Τα Καθέκαστα» TV100
www.youtube.com/watch?v=WmaQRFcCJC4
Η Νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της κοσμετολογίας ΕΡΤ3/ertnews
www.ertnews.gr
Webinar για το project Open Innovation Test Bed
16 Δεκεμβρίου 2022. Σύνδεσμος HOPE-A
Το δεύτερο webinar μέσα στο 2022, διοργανώνει στις 16 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-A.
Η ανοιχτή πρόσκληση προς τις SME’s και Start ups αφορά τη διαδικτυακή εκδήλωση/παρουσίαση χρηματοδότησης έργων πιλοτικής ανάπτυξης πρότυπων προϊόντων.
Το έργο Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) του HORIZON 2020 με τίτλο "Open Innovation Ecosystem for Sustainable Nanofunctionalized Flexible Plastic and Paper Surfaces and Membranes - FlexFunction2Sustain" χρηματοδοτεί εξ΄ολοκλήρου την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών έρευνας και καινοτομίας σε μικρομεσαίες (SMEs) και νεοφυείς ( Start-Ups) επιχειρήσεις, για την ανάπτυξη καινοτόμων πιλοτικών προϊόντων με στόχο την επιτάχυνση της διάθεσής τους στην αγορά.
image
Οι υπηρεσίες, αξίας μέχρι 120 χιλ € ανά έργο, παρέχονται δωρεάν από τα Εργαστήρια, τις Επιχειρήσεις και τους Συμβούλους του Οικοσυστήματος Ανοικτής Καινοτομίας FF2S και απευθύνονται σε ΜΜΕ που παράγουν προϊόντα τα οποία αναπτύσσονται σε εύκαμπτα πολυμερικά/πλαστικά και χάρτινα υποστρώματα και μεμβράνες.
Το project
Το Open Innovation Test Bed προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας του πλαστικού και του χαρτιού είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα σημαντική είναι και η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογικών δράσεων κυρίως για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα των νανοτεχνολογιών, των προηγμένων υλικών, των πολυμερών.
Το Open Innovation Test Bed προσφέρει πολυδιάστατη υποστήριξη στον τομέα των τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα στις τεχνολογίες προϊόντων πλαστικού και χαρτιού.
image
Οι υπηρεσίες
  • Αξιολογεί και παράλληλα μεγιστοποιεί τις δυνατότητες καινοτομίας που προκύπτουν από τις ιδέες, τις τεχνολογίες και τα προϊόντα της επιχείρησής σας.
  • Δημιουργεί και επεξεργάζεται σενάρια παραγωγής, ώστε να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων σας , αλλά και τις πιθανές απώλειες κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι του ΟΙΤΒ είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς:
  • Έξυπνης & Βιώσιμης Συσκευασίας Προϊόντων (π.χ. βιοαποικοδομίσιμη συσκευασία)
  • Επιφάνειες & Μεμβράνες για Βιο-Εφαρμογές / Αντιμικροβιακές Επιφάνειες
  • Εύκαμπτα Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά Σε Πλαστικό & Χαρτί (plastic&paperelectronics)
  • Οπτικές Επικαλύψεις για Πιστοποίηση Αυθεντικότητας Προϊόντων & την Διακόσμηση.
HOPE-A covers the entire value chain of OE Products and Services in Green Energy, Lighting, Electronics, Automotive, Smart Buildings, Greenhouses, Intelligent Packaging, Wearables, IoT, etc.
CONNECT TO THE ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS WORLD!
DO NOT FORGET TO FOLLOW US
Fb Tw Li
Copyright © 2022 HOPE-A
HOPE-A - Hellenic Organic and Printed Electronics Association | Thessaloniki, Greece
www.hope-a.com