HOPE-A
HELLENIC ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS ASSOCIATION
BUILDING THE NEW DIGITAL AND GREEN INDUSTRY
 
 
Πίνακας Περιεχομένων
Χρονιά σημαντικών εξελίξεων το 2023
Το 2023 είναι μια χρονιά προκλήσεων και εξελίξεων, όχι μόνο για τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), αλλά και για ολόκληρο το Οικοσύστημα (Ερευνητικό και Επιχειρηματικό) των Οργανικών Ηλεκτρονικών και των Νανοτεχνολογιών.
Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώσαμε τον Ιανουάριο του 2023 την έναρξη δύο Ευρωπαϊκών Έργων Έρευνας και Καινοτομίας, το Flex2Energy και το COPE-Nano ύψους 51.2 εκ. €.
Πρόκειται για δύο εμβληματικά έργα του HORIZON EUROPE, τα οποία διέπρεψαν στην Ευρωπαϊκή αριστεία κερδίζοντας τις πρώτες θέσεις στον τομέα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ):
  • Το Project Flex2Energy, με Συντονιστή την Ελληνική Εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET), πρόκειται να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών, τα 3ης γενιάς φωτοβολταικά, και
  • Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano, το οποίο επεκτείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, σε ένα Κέντρο Αριστείας διεθνούς Έρευνας και Καινοτομίας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Βιοηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας.
Με αυτά τα δυο έργα δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη ένα πρωτοπόρο ολοκληρωμένο και βιώσιμο οικοσύστημα παραγωγής γνώσης και καινοτομίας και αξιοποίησης και παραγωγής νέων προϊόντων.
Ο Σύνδεσμος HOPE-A εξελίσσεται σε ακόμη πιο ισχυρό πυλώνα δικτύωσης και υποστήριξης των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων οργανώνοντας δράσεις παραγωγής, διάδοσης και αξιοποίησης της γνώσης και καινοτομίας προς όφελος της οικονομίας.
Δρ. Αστέρης Χατζηπαραδείσης
Γενικός Διευθυντής ΗΟΡΕ-Α
Μονάδα παραγωγής εκτυπωμένης ενέργειας και Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογίας - Kick off meeting 25 Ιανουαρίου Divani Caravel Αθήνα
Το 2023 ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.
Το ευρωπαϊκό project Flex2Energy ξεκίνησε και επίσημα με την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα.
Το εμβληματικό Έργο θα κατασκευάσει και αναπτύξει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο στον κόσμο Εργοστάσιο Παραγωγής Εκτυπωμένων Οργανικών Φωτοβολταϊκών (3ης Γενιάς Φωτοβολταικά) για ενσωμάτωση τους σε Κτίρια και Θερμοκήπια (Agrivoltaics). Το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το Μέλλον της Ευρώπης για την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων και για την Δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας και Αγροτικής Παραγωγής.
image
15 βιομηχανικοί και ερευνητικοί φορείς από την Ευρώπη
Το έργο Flex2Energy (Automated Manufacturing Production Line for Integrated Printed Organic Photovoltaics, HORIZON-CL5 2022-D3-01-03 Advanced manufacturing of Integrated PV), συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης που περιλαμβάνουν 6 φορείς από την Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, INCORE, IPC), και έναν από Γερμανία (Coatema), Ισπανία (Mondragon), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (Stellantis Fiat), και Ρουμανία (Δημος Alba Julia). Είναι διάρκειας 48 μηνών και έχει συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατ. Ευρώ.
Στους στόχους του Flex2Energy project περιλαμβάνεται η δημιουργία εργαλείων μαζικής παραγωγής οργανικών ημιδιαφανών PV, τόσο στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής όσο και στο κομμάτι της αισθητικής και στην κατασκευή υψηλής απόδοσης ανθεκτικών εκτυπωμένων προϊόντων ολοκληρωμένων PVs σε ανταγωνιστικές τιμές, εγκατεστιμένα σε κτίρια,θερμοκήπια και οροφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Όπως διευκρινίζει ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης, «από τη δράση αυτή θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, τη Γεωργία, κτλ».
Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPE-Nano
Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών, Βιοηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics, Βioelectronics & Nanotechnologies) COPE-Nano είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του Horizon Europe μέσω της δράσης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS-01, και την Ελληνική Κυβέρνηση, το οποίο έχει ως στόχο την επέκταση του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο Κέντρο Αριστείας το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.
image
Το COPE-Nano που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας, όπως το University of Cambridge και το University of Bordeaux.
Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας).
Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί, θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα Ινστιτούτα, στα Οργανικά Εύκαμπτα και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά, (Flexible Organic, Printed Electronics & Photovoltaics), στη Βιοηλεκτρονική και Νανοϊατρική (Bioelectrionics & Nanomedicine), στα Προηγμένα Νανοϋλικά Νανομηχανικής και Νανοσυστημάτων (Advanced Nanomaterials Nanoengineering and Nanosystems), ενώ το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές στην οικονομία και κοινωνία.
Επίσημη παρουσίαση των δύο έργων στην Αθήνα.
Ο μεγάλος αντίκτυπος της Ανακοίνωσης
"Η είδηση είναι ότι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών στον κόσμο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Το διεκδίκησαν πολλές χώρες, όμως το κέρδισε η Ελλάδα που με την πολιτική μας τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Η δεύτερη εξαιρετική είδηση, πάλι από τη Θεσσαλονίκη, είναι πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το πρωτοπόρο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο πρώτης γραμμής, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την Ε.Ε., 50% εθνική χρηματοδότηση) και με συμμετέχοντες τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Μπορντό.
Αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν νέες και πολύ καλές θέσεις εργασίας, για εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και γιατί όχι, για όσους έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων και θέλουν να γυρίσουν πίσω".
Αυτά μεταξύ άλλων έγραψε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα δύο εμβληματικά έργα που ξεκινούν στη χώρα μας: Το Flex2Energy project και το Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPE-Nano.
Ο αντίκτυπος των δύο έργων που παρουσιάστηκαν και επίσημα από την εταιρεία ΟΕΤ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ ήταν πολύ μεγάλος και έφτασε κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά του κόσμου, αφού φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Καθημερινή», στην αγγλόφωνη έκδοσή της, σε περιοδικά του εξωτερικού όπως το γερμανικό Stern, το pv-magazine κ.ά.
image
Την εκδήλωση άνοιξε με την κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του HOPE-A και συντονιστής των δύο εμβληματικών έργων καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης μιλώντας για τον αντίκτυπο των έργων στην ευρύτερη περιοχή και σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο CEO της εταιρείας Organic Electronic Technologies Χρυσόστομος Βαρλάμης αναφέρθηκε στα στάδια του Flex2Energy project, ενώ ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης μίλησε για το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano και αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολύχρονη ερευνητική πορεία του Εργαστηρίου LTFN απ’ όπου ξεκίνησαν όλες οι ενέργειες.
image
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΕΚ κ. Θανάσης Κυριαζής ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Ι Σαρακιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ Βλάχος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ένωσης Περιφειαρχών Α Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ο κ. Ηλίας Γρηγορίου, ο κ. Νίκος Σαμαράς Πρόεδρος Ελληνοελβετικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μιχάλης Κώτσιας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Τριαντάφυλλος Νταραβάλης εκπρόσωπος του ThessIntec, ο κ. Δημήτρης Πισσιμίσης CEO της εταιρείας BIC, οι κ.κ Λάμπρος Λαμπρόπουλος και Απόστολος Τσιτσιράκης από τον Όμιλο Τσάκος Shipping and Energy Navigation, οι κ.κ Μιχάλης και Χρήστος Κοντογιάννης από την εταιρεία Helamco, ο κ Δημήτρης Παπαδόπουλος εκπρόσωπος της εταιρείας Ηχοακουστική, προϊστάμενοι διευθύνσεων της ΓΓΕΚ κ.ά.
Έγραψαν/είπαν για εμάς:
Ανάρτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
www.facebook.com/kyriakosmitsotakis
Δελτίο Ειδήσεων ΕΡΤ 30 Ιανουαρίου 2023
www.youtube.com/watch?v=uSqcDKFE21A
Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς από… 3D εκτυπωτή στη Θεσσαλονίκη 26/1/2023
www.kathimerini.gr/society/562244842/fotovoltaika-3is-genias-apo-3d-ektypoti-sti-thessaloniki
PV MAGAZINE
Greek manufacturer to open organic solar cell factory
Organic Electronics Technologies (OET) has announced the start of a European-funded project that will develop and build an automated manufacturing production line for integrated printed organic photovoltaics in Thessaloniki, Greece.
www.pv-magazine.com/2023/01/27/greek-startup-to-open-organic-solar-cell-factory
NRW.EUROPA
More efficient production and greater energy yield from photovoltaic films
Photovoltaic films that produce electricity are thin, light and flexible. Flex2Energy, an EU-funded project, has resolved to optimise both their production and energy efficiency.
www.oe-technologies.com/NRWEuropa SuccessStories Client Journeys 2022-2023.pdf
Τέλος του 2025 εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών με 3D εκτύπωση 30/1/2023
www.voria.gr/article/thessaloniki-telos-toy-2025-ergostasio-kataskeyis-fotoboltaikon-me-3d-ektyposi
Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη στον κόσμο μονάδα παραγωγής εκτυπωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς 19/1/2023
www.energypress.gr/news/sti-thessaloniki-i-proti-ston-kosmo-monada-paragogis-ektypomenon-organikon-fb-3is-genias
Photovoltaik auf Autos und Kleidung: Solarpanels aus dem Drucker stehen vor Massenfertigung
Φωτοβολταϊκά για τα αυτοκίνητα και τον ρουχισμό: Ηλιακά πάνελ από τον εκτυπωτή στη μαζική παραγωγή (περιοδικό Stern)
www.stern.de/digital/technik/photovoltaik-auf-autos-und-kleidung--solarpanels-aus-dem-3d-drucker-33149446.html
Ο HOPE-A στο Abu Dhabi
Ο Σύνδεσμος HOPE-A και το μέλος του, η εταιρεία Organic Electronic Technologies συμμετείχαν σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εκθέσεις για την Πράσινη Ενέργεια. Πρόκειται για το "World Future Energy Summit" που διεξήχθη από τις 16 έως και τις 18 Ιανουαρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο ADNEC στο Abu Dhabi.
image
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις για τη Βιωσιμότητα, τις επαγγελματικές δυνατότητες στον τομέα των ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή, ενώ παρουσιάστηκαν και πετυχημένα παραδείγματα ενεργειακής μετατροπής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από όλο τον κόσμο.
Εκτός από την Έκθεση που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το Συνεδριακό μέρος, στη διάρκεια του «World Future Energy Summit», έγιναν συζητήσεις για την Ηλιακή Ενέργεια και τις εφαρμογές της, τον τομέα της Βιομηχανίας, της αξιοποίησης των απορριμμάτων και της εξοικονόμησης νερού.
Ακόμη πραγματοποιήθηκαν webinars για θέματα Κυκλικής Οικονομίας, μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, ποιότητας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, οικονομίας κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες:
www.worldfutureenergysummit.com
Ο Σύνδεσμος HOPE-A και μέλη του στη LOPEC 2023
Στο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση LOPEC 2023 (28/2-2/3) συμμετείχε ο Σύνδεσμος HOPE-A και τα μέλη του, η εταιρεία Organic Electronic Technologies OET, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
H διοργάνωση που γίνεται στο εκθεσιακό κέντρο Messe του Μονάχου, είναι ένα από τα κορυφαία διεθνώς γεγονότα στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα των Οργανικών Εύκαμπτων Ηλεκτρονικών και της Βιομηχανίας τους.
image
Η φετινή διοργάνωση προσελκύει τη συμμετοχή 168 εκθετών από 25 χώρες του κόσμου, με το 60% των συμμετοχών να είναι εκτός της Γερμανίας.
Όπως έχει δηλώσει ο Dr Klaus Hecker Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (OE-A) "Το εύρος ζώνης των προϊόντων που μπορεί κανείς να δει περπατώντας στον εκθεσιακό χώρο του LOPEC εντυπωσιάζει χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο. Η δυναμική είναι σαφώς αισθητή, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη. Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας επιχειρηματικού κλίματος της OE-A είναι πολύ θετικά με αναμενόμενα έσοδα από πωλήσεις τέτοιων προϊόντων αυξημένα κατά 18% για το 2023 και 19% για το 2024".
Στο stand του HOPE-A και των μελών του ανακοινώθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου καθ. Στέργιο Λογοθετίδη η δημιουργία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη.
HOPE-A covers the entire value chain of OE Products and Services in Green Energy, Lighting, Electronics, Automotive, Smart Buildings, Greenhouses, Intelligent Packaging, Wearables, IoT, etc.
CONNECT TO THE ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS WORLD!
DO NOT FORGET TO FOLLOW US
Fb Tw Li
Copyright © 2023 HOPE-A
HOPE-A - Hellenic Organic and Printed Electronics Association | Thessaloniki, Greece
www.hope-a.com