Σε ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή συνέδρια στον τομέα των οργανικών ηλεκτρονικών, στο LOPE-C 2024 συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά φέτος ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A, η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano.

Το LOPEC24 (large-area, organic & printed electronics convention) διοργανώνεται από τις 5 έως και τις 7 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Messe στο Μόναχο και φέρει σ επαφή χιλιάδες εκπροσώπους Εταιρειών Υψηλής Τεχνολογίας, επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων και policy makers από όλο τον κόσμο. Στο Συνέδριο και την Έκθεση του 2023 συμμετείχαν 2400 επισκέπτες από 43 χώρες.

Στόχος της διοργάνωσης και του Συνεδρίου που γίνεται από τον OE-A (Organic Electronic Association) είναι η ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και τα επιτεύγματα του τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών και των εφαρμογών τους.

Στο Booth της εταιρείας ΟΕΤ (B0.409), στο οποίο συμμετέχει ο Σύνδεσμος HOPE-A και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ ,παρουσιάζονται εφαρμογές Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς καθώς και τα εμβληματικά Ευρωπαϊκά Project Flex2Energy και COPE-Nano, τα οποία δημιουργούν αντίστοιχα τη Βιομηχανική Παραγωγή των Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ευρώπη, και την καινοτομία σε αυτά τα πεδία.

Στο πλαίσιο του LOPEC 2024 στο Stand 409 Hall BO στον εκθεσιακό χώρο του LOPEC, ο Πρόεδρος της εταιρείας ΟΕΤ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και ο αντιπρόεδρος της COATEMA Thomas Kolbusch ,την Τετάρτη 6 Μαρτίου από τις 15.00-16.00 παρουσιάζουν το ευρωπαϊκό project Flex2Energy.

Μονάδα Παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς

To Flex2Energy  project θέτει σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο έναν πολύ Φιλόδοξο και κρίσιμο στόχο: Την μαζική Παραγωγή 3ης γενιάς Φωτοβολταϊκών, ενώ παράλληλα δημιουργεί στην Ευρώπη την πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς με ετήσια παραγωγή   1.000.000 m2  τον χρόνο, και ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή και άλλων οπτο-ηλεκτρονικών διατάξεων, όπως των εύκαμπτων Οργανικών LED.

Στους στόχους του περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία εργαλείων μαζικής παραγωγής οργανικών ημιδιαφανών PV, τόσο στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, όσο και στο κομμάτι της αισθητικής και στην κατασκευή υψηλής απόδοσης ανθεκτικών εκτυπωμένων προϊόντων ολοκληρωμένων PVs σε ανταγωνιστικές τιμές, εγκατεστημένα σε Κτίρια, Θερμοκήπια και Οροφές Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων.

Τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς είναι ελαφρά εύκαμπτα και ημιδιαφανή. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο στο εσωτερικό και εξωτερικό κτιρίων και εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων και ανοικτών καλλιεργειών, κλπ. Παρέχουν ενεργειακή αυτονομία, είναι ανακυκλώσιμα και μπορούν να μεταφερθούν ή ακόμη να ενσωματωθούν σε όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Η μαζική παραγωγή τους σηματοδοτεί την εξέλιξη της πράσινης βιομηχανίας, και την κλιματικά ουδέτερη οικονομία, η οποία ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις (αυτοματισμούς, βιομηχανία 4.0, AI, ML), και μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής.

Renewable Energy Tech 7-9 Μαρτίου

Από τις 7 έως και τις 9 Μαρτίου στους χώρους της HELEXPO-ΔΕΘ πραγματοποιείται η Έκθεση Renewable Energy Tech. Στην Έκθεση που αφορά τις ΑΠΕ και την Πράσινη Τεχνολογία συμμετέχουν εκατοντάδες εταιρείες του κλάδου από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Στο Περίπτερο 15 Booth A12 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A και η Ελληνική εταιρία OET, και το Κέντρο COPE-Nano, παρουσιάζουν τις πρωτοποριακές λύσεις και εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών, των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς καθώς και τα εμβληματικά Ευρωπαίκά Προγράμματα στα οποία συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο της Renewable Energy Tech με ευθύνη του energypress.gr πραγματοποιείται Διεθνές Συνέδριο για τις ΑΠΕ την αποθήκευση και τις πράσινες τεχνολογίες.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο διάστημα 10:00 – 14:00 θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με Θέμα «Ευκαιρίες και Προκλήσεις στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις χώρες της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της «πράσινης» επιχειρηματικής κοινότητας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία και Κροατία.

 

Published in News
Tagged under

Επιχειρήσεις και φορείς συστήνουν Ομάδα Δράσης για τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς
05/12/23 www.makthes.gr

Ομάδα για την Ανάδειξη της Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς
04/12/23 www.b2green.gr

Ομάδα για την ανάδειξη της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς
04/12/23 www.newsique.gr

Published in News
Tagged under

Το ελληνικό παράδειγμα της καινοτομίας συμβάλλει στην αναδυόμενη Βιομηχανία των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.

Στόχος του Launch Event που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Electra Metropolis Hotel (Μητροπόλεως 15 Αθήνα), την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα επιχειρήσεων και φορέων που ασχολούνται με τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, ώστε να υπάρξει μια οργανωμένη «Ομάδα και Φωνή» προώθησης του νέου αυτού κλάδου, συντονισμού των δράσεων της, κατάθεσης προτάσεων, πληροφόρησης και συνεργασίας με τους πολιτικούς, τα υπουργεία και άλλους φορείς, αλλά και πληροφόρηση της κοινής γνώμης, διεκδίκηση ευκαιριών, συμμετοχή και παρουσία σε οικονομικά φόρα, κλπ.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 01
O Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης και ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης

«Η πρόσκληση απευθύνθηκε στο οικοσύστημα ανθρώπων και φορέων που δημιούργησαν καλές πρακτικές κυρίως γύρω από τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς (3η γενιά ΦΒ), αλλά και τις προηγούμενες δυο γενιές ΦΒ. Δημιουργείται το τελευταίο διάστημα ένα δυναμικό ‘επιχειρείν’ που βασίζεται στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή, η οποία επιβάλλει στόχους μηδενικών εκπομπών αερίων για το 2050, και ενδιάμεσους στόχους για το 2030, τους οποίους έχει θέσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλες οι κυβερνήσεις στον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναδύεται η πράσινη βιομηχανία και τεχνολογία, των οργανικών φωτοβολταϊκών (3η γενιά ΦΒ, τα οργανικά ΦΒ ή τα OPV). Η ζήτηση για τα προϊόντα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αυξάνεται περισσότερο καθώς θα πλησιάζουμε το 2030. Οι κυβερνήσεις παίρνουν συνεχή μέτρα και πρωτοβουλίες και οι κοινωνίες βρίσκονται σε διαδοχικές μεταβάσεις: στην ενεργειακή, την ψηφιακή, τη βιομηχανική μετάβαση (4.0, 5.0), κλπ. Όλες αυτές οι ραγδαίες αλλαγές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τις ανάλογες αλλαγές στις Νομοθεσίες, στις Πολιτικές και στις στρατηγικές των χωρών. Στην Ελλάδα τα άτομα, οι φορείς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ανάπτυξη και παραγωγή των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, χρηματοδοτούνται κυρίως από την Ευρώπη, και έχουν δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τεχνολογικά, καινοτομικά και σε επίπεδο παραγωγής “asset” στον κόσμο.

Η τεχνολογία, καινοτομία και τεχνογνωσία των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς αναπτύχθηκε μετά το 2000. Τη συγκεκριμένη χρονιά δόθηκε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη των οργανικών ημιαγωγών, και άνοιξε ο δρόμος στην Ευρώπη για τα οργανικά φωτοβολταϊκά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας με αλλεπάλληλες χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες των άριστων ομάδων της Ευρώπης προωθήθηκε περισσότερο στην Ελλάδα, παρά στη Γερμανία ή σε άλλη χώρα.

Στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης εξετάστηκαν «οι τρόποι με τους οποίους μπορεί η νέα τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, και στους στόχους της πράσινης μετάβασης», τόνισε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης ο καθ. Στέργιος Λογοθετίδης, Πρόεδρος του HOPE-A, και ιδρυτής του Κέντρου Νανοτεχνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 02
O Πρόεδρος του HOPE-A και συντονιστής των ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy &COPE-Nano Στέργιος Λογοθετίδης

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης τόνισε την αναγκαιότητα κατοχύρωσης της γνώσης που έχει παραχθεί για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της μαζικής αντιγραφής που παρατηρήθηκε στα ανόργανα φωτοβολταϊκά και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ΟΒΙ η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Αικατερίνη Μαργέλλου υπογράμμισε την ανάγκη για κατοχύρωση των τεχνολογιών με πατέντες και τόνισε τη διαθεσιμότητα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας να συνδράμει στο καίριο αλλά πολύπλοκο αυτό έργο.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις και οι φόβοι όπως οι καταστροφές που μπορεί να προκληθούν από την κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η έλλειψη πόσιμου νερού για τους ίδιους λόγους, δεν είναι μόνο μεγάλα προβλήματα αλλά και ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νέων τεχνολογιών, όπως αυτή των Φωτοβολταϊκων 3ης γενιάς» εξήγησε στην κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τεχνολογία των λεπτών υμενίων που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τότε ως χώρα είχαμε ένα μέρος της τεχνολογίας που απαιτούσε η 1η και 2η γενιά ΦΒ, για να βοηθήσουμε την βιομηχανία που ξεκίνησε εδώ στην Ελλάδα το 2006. Σήμερα μιλάμε για τα εύκαμπτα Οργανικά Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχουμε αυτή την τεχνολογία και κτίζουμε το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νέα αυτά ΦΒ αποτελούν την πιο πράσινη τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει μέχρι σήμερα και μπορούν να ενσωματωθούν παντού σε γυαλί, σε κάθε επίπεδη και κυρτή επιφάνεια, είναι διαφανή και επομένως κατάλληλα για εφαρμογές σε κτίρια, σε αυτοκίνητα, σε θερμοκήπια για παραγωγή τροφής και ενέργειας.

Η παγκόσμια αγορά και ζήτηση για αυτή την καινούργια τεχνολογία των ΦΒ είναι τεράστια, και εκτείνεται πέρα από τα γυάλινα κτίρια, τα θερμοκήπια, στις ανοικτές καλλιέργειες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για παράδειγμα μέχρι το 2021 η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκόσμια ανέρχονταν σε 287 δις ευρω, ενώ το 2028 αναμένεται να ξεπεράσει το 1,32 τρις ευρώ.

Η εγκατάσταση των συμβατικών ΦΒ (1η και 2η γενιά) ανεβαίνει ταχύτατα και φαίνεται ότι φέτος θα είναι πάνω από 55% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022 και θα φθάσει τα 410GW! Όμως για την εγκατάσταση της πράσινης ενέργειας με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά, υπάρχουν αρκετά ζητήματα και προβλήματα που τίθενται, και πρέπει να αντιμετωπισθούν έγκαιρα, όπως για παράδειγμα ότι καλύπτουν χρήσιμη γη η οποία αφαιρείται από την παραγωγή τροφής. Υπάρχει ο προβληματισμός για το πως θα ανακυκλωθούν, πώς θα αποθηκευτεί η ενέργεια που παράγεται από την στιγμή που δεν υπάρχουν δίκτυα. Επίσης ότι η παραγωγή τους γίνεται εξολοκλήρου στην Κίνα και δημιουργούν προβλήματα αφενός ασφάλειας και αφετέρου απουσία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Στις προκλήσεις αυτές «απαντούν» τα ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία, τοποθετούμενα πάνω από τις καλλιέργειες, μπορούν να δώσουν τριπλή χρήση της γης για την αγροτική παραγωγή. Θα παράγονται μαζικά στο πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο που κτίζεται στην Θεσσαλονίκη με το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy επικεφαλής του οποίου είναι η εταιρεία ΟΕΤ».

Ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε και στο Οικοσύστημα που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας : την ίδρυση του φορέα HOPE-A το 2011, και την αποφασιστικής σημασίας δημιουργία της εταιρείας ΟΕΤ (ιδρύθηκε το 2012 και τώρα Leader του έργου Flex2Energy), τις συνεργασίες με την Γερμανική εταιρεία COATEMA, η οποία είναι ένας από τους εταίρους στο Flex2Energy. To Οικοσύστημα που δημιουργήθηκε για τα οργανικά ηλεκτρονικά και οργανικά φωτοβολταικά, με επίκεντρο το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN αναπτύσσεται ραγδαία με τη δημιουργία του COPE-Nano, του Κέντρου Αριστείας Νανοτεχνολογιών. Στο τελευταίο που αποτελεί μια χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ από την ΕΕ και την Ελλάδα, συμβάλλουν αποφασιστικά τα εργαστήρια του Γιώργου Μαλλιαρά καθηγητή από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, αλλά και του καθ. Γιώργου Χατζηιωάννου από το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ.

«Σε αυτά τα χρόνια αναπτύξαμε με την εταιρεία ΟΕΤ, τις δικές μας εφαρμογές και πιλοτικά έργα εγκατάστασης αυτών των νέων φωτοβολταικών, και μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια γκάμα προϊόντων με εφαρμογές σε κτίρια, σε αυτοκίνητα, σε θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες. Τα Agrovoltaics με τη χρήση των εύκαμπτων Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς έχουν πολλά πλεονεκτήματα και ήδη δημιουργούν παγκόσμια αίσθηση και μεγάλη ζήτηση καθώς αυξάνουν την παραγωγή, εξοικονομούν ενέργεια, περιορίζουν την χρήση νερού με την ίδια χρήση γης, και τοποθετούνται σε όλες τις επιφάνειες», κατέληξε.

Cluster για τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς

Το Εμβληματικό έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περαιτέρω ανάπτυξη των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και το Cluster των Ακαδημαϊκών Φορέων από όλη την Ελλάδα, που έχουν αναπτύξει τέτοιες εφαρμογές, παρουσίασε από την πλευρά του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος, ο Δρ Πολύκαρπος Φαλάρας. O κ. Φαλάρας αναφέρθηκε στην παρουσίαση 12 εμβληματικών δράσεων, όπου μία από αυτές είναι η ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Κύριος στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς με στόχο την κάλυψη των αναγκών που παρουσιάζονται. Το ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από τον Δημόκριτο ονομάζεται «Υλικά για Φωτοβολταϊκές Κυψέλες» και στους στόχους του περιλαμβάνεται και η δημιουργία Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς μέ Νανοτεχνολογία για την προστασία του περιβάλλοντος Το έργο συνολικά έχει 20 παραδοτέα και δημιουργεί μια Open Data βάση δεδομένων για τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 10
Ο Δρ Πολύκαρπος Φαλάρας από το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος

Ο καθ. Ιωάννης Καλλίτσης από την Πάτρα τόνισε ότι η ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας εργάζεται πάνω στην σύνθεση υλικών για Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς αλλά και σε άλλες ενεργειακές εφαρμογές, καθώς επίσης και σε υλικά και συστήματα αποθήκευσης καυσίμου.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 03
O Ιωάννης Καλλίτσης από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας

Ο επίκ. Καθ. του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης αναφέρθηκε στην έρευνα που παράχθηκε τα τελευταία χρόνια από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, στις υπηρεσίες που προσφέρει, στις ερευνητικές δυνατότητες που διαθέτει και στην μετεξέλιξή του σε Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών COPE-Nano. To Κέντρο COPE-Nano εξελίσσεται σε ένα Research Industrial οικοσύστημα, ανάφερε χαρακτηριστικά, συμμετέχει στο έργο «Advanced Material for Energy Υλικά για φωτοβολταϊκές κυψέλες» 2023-2025 και εξελίσσεται σε ένα κέντρο ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας».

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 04
O επ Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης

Ο καθ. Ε. Κυμάκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης αναφέρθηκε στις δράσεις που γίνονται στην Κρήτη και αφορούν τα φωτοβολταϊκά. Σημαντική εξέλιξη είναι η δημιουργία του πρώτου Ενεργειακού πάρκου Solarfarm με κυψέλες γραφενίου, αλλά και στην ενεργειακή κοινότητα ΜΙΝΩΑΣ που δημιουργήθηκε στην Κρήτη με την συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. « Έχω πληρώσει 7000 ευρώ και δεν θα ξαναπληρώσω ρεύμα για 20 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 05
Εμμ Κυμάκης από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο καθ. Λευτέρης Λοιδωρίκης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μίλησε για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MUSICODE και τις δράσεις του, η κυριότερη από τις οποίες είναι το «modeling» που γίνεται για τη βιομηχανία των Οργανικών Φωτοβολταϊκων σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΕΤ. Για κάθε αντίστοιχη Βιομηχανία το πρόγραμμα δημιουργεί ένα report για τις ιδιότητες των υλικών και με τον τρόπο αλλά και με το workflow για τη διαδικασία παραγωγής (manufacturing process) αποφεύγονται μεταξύ άλλων τα λάθη και οι απώλειες στην παραγωγή.

Ο καθ. Η. Σταθάτος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την εταιρεία Brite Solar αναφέρθηκε στις εφαρμογές των φωτοβολταικών στα AgriPV και BIPVs.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 06
Ευάγγελος Μεκερίδης CTO της ΟΕΤ

O κ. Ευάγγελος Μεκερίδης CTO της εταιρείας ΟΕΤ, αναφέρθηκε στη διαδικασία παραγωγής Οργανικών Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που γίνεται με έξυπνα συστήματα και τεχνολογίες αυτοματισμού και βιομηχανίας 4.0. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy το οποίο συντονίζει η εταιρεία ΟΕΤ έχει στόχο την παραγωγή 1 εκ τ.μ φωτοβολταϊκών το χρόνο. Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν 150 τμ 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών στο εργοστάσιο της ΑΛΟΥΜΙΛ στο Κιλκίς και άλλα 200 τμ στο Δημαρχείο του Δήμου JULIA ALBA της Ρουμανίας. Σε συνεργασία με τη Stellantis/FIAT θα μπουν Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στα αυτοκίνητα της γραμμής e-Ducato (10 τμ) και σε Car Port (25 τμ) για φόρτιση του αυτοκινήτου ενώ σε Μεσογειακά Θερμοκήπια θα τοποθετηθούν 200 τ.μ Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς για παραγωγή ντομάτας. «Ο στόχος μας είναι μετά την περάτωση της πρώτης γραμμής παραγωγής το 2025, και μέχρι το 2030 να έχουμε δημιουργήσει ένα Giga Fab, με τις μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, για να καλύψουν την παγκόσμια αγορά πράσινων φωτοβολταϊκών» είπε ο κ Μεκερίδης.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 07
Δρ Γ Ανυφαντής Nanophos

Στη συνέχεια ο Δρ. Γ. Ανυφαντής από την εταιρεία Nanophos παρουσίασε την εταιρεία του η οποία έχει εξειδικευθεί στην παραγωγή ειδικών χρωμάτων για τη ναυτιλία και έχει αναπτύξει εφαρμογές χρωμάτων και επικαλύψεων φιλικών προς το περιβάλλον, ιδιαίτερα έχουν παράγει μια σειρά από αντιανακλαστικές επικαλύψεις για τα φωτοβολταικά.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 08
Ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ. Α. Χατζηπαραδείσης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολιτικές για την Βιομηχανία των Οργανικών Φωτοβολταϊκών (OPVs) που πρέπει να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια:

 • Να αναπτυχθεί περαιτέρω η έρευνα και η τεχνολογία προκειμένου να λυθούν προβλήματα κόστους παραγωγής και να αυξηθεί η απόδοση των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
 • Τα OPVs αποτελούν αποδεδειγμένα την πιο φιλική προς το Περιβάλλον λύση κατά συνέπεια πρέπει να δοθούν ειδικά κίνητρα για την χρήση τους στις κλασσικές επενδύσεις όπως ο Αναπτυξιακός Νόμος, οι Κρατικές Προμήθειες και ο υπό κατάρτιση νέος νόμος για τα Αγροβολταϊκά.
 • Χρειάζονται Ειδικές Πιλοτικές Δράσεις για τη χρήση των ημι-διάφανων OPVs σε θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες όπου παρουσιάζουν πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς, τοποθετούμενα πάνω από τις καλλιέργειες, δεν αχρηστεύουν καλλιεργήσιμη γη, μειώνουν την κατανάλωση νερού, εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτινοβολίες κλπ κλπ παράγοντας ταυτόχρονα και την ενέργεια που χρειάζεται η καλλιέργεια.

Ο Δρ Δ Βαρβιτσιώτης από την Solar Cells αναφέρθηκε στην ιστορία της εταιρείας, τα προβλήματα με την 1η γενιά Φωτοβολταϊκών και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στο κτίσιμο της εταιρείας τους, αλλά και την εξέλιξή της, καθώς επίσης και στα πλάνα τους για τα επόμενα χρόνια σε σχέση με τα φωτοβολταικά 3ης γενιάς.

Emerging PV Technologies Platform, Industry Day 09
Δρ Δ Βαρβιτσιώτης από την εταιρεία Solar Cells

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Προτάθηκε να δημιουργηθεί μια κοινή δράση των εταιρειών και φορέων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα με συντονιστή τον Σύνδεσμο HOPE-A, ο οποίος θα αναλάβει να δημιουργήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με πολιτικούς, οικονομικούς, θεσμικούς, κοινωνικούς φορείς προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικές και στρατηγικές για την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της περαιτέρω έρευνας των OPVs, να εκπροσωπεί τις δράσεις τους στην Ευρώπη και στον αντίστοιχο Σύνδεσμο Αγροβολταϊκών Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις Προτάσεις- Συμπεράσματα της Ημερίδας και την σύνοψη του Γενικού Διευθυντή του HOPE-A Αστέριου Χατζηπαραδείση, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

 • Δημιουργία μιας υποομάδας των μελών του HOPE-A για τις αναδυόμενες τεχνολογίες των Φωτοβολταϊκών και για τις εφαρμογές τους σε συγκεκριμένα πεδία και εφαρμογές.
 • Πολιτικές που χρειάζονται για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας των τεχνολογιών Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στην Ελλάδα και παγκόσμια.
 • Ανάπτυξη Ειδικών Δράσεων στην Ελλάδα, για την εδραίωση αυτών των ΦΒ. Χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης ειδικά για τα Αγροβολταϊκά, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους αγρότες, άλλα και επιχειρηματίες για να μπουν στο πεδίο της χρήσης αυτών των νέων πράσινων ΦΒ.
 • Προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν για την νέα Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, την Πράσινη Ενέργεια, την εγκατάσταση των νέων Φωτοβολταικών, την δημιουργία νέων εταιρειών.
 • Προτεινόμενες συνέργειες μεταξύ Έρευνας και Βιομηχανίας για βιώσιμη καινοτομία και ανάπτυξη στην χώρα.
 • Εστίαση στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών ΦΒ που προβλέπεται να έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
 • Τρόποι ανάπτυξης και εδραίωσης πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας για τα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.
 • Σύσταση Κανονισμών και Standards που απαιτούνται για την είσοδο των νέων προϊόντων και εφαρμογών στην αγορά και τον εναρμονισμό τους με αυτές.
 • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα πλεονεκτήματα των Φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.
 • Δικτύωση με άλλες Πλατφόρμες και Δίκτυα του συγκριμένου τομέα στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο.
 • Ενημέρωση των αρμόδιων Πολιτικών Αρχών για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε Δράσεις, Νομοσχέδια, Πρωτοβουλίες κλπ.
 • Ενημέρωση των Επενδυτικών Funds, Venture Capitals και Τραπεζών για τα νέα εργοστάσια παραγωγής ΦΒ, τις εφαρμογές των νέων προϊόντων ΦΒ, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, το μέγεθος των αγορών και των ευκαιριών που παρουσιάζονται, κλπ.
 • «Άνοιγμα» των αγορών για την ένταξη των νέων προϊόντων σε αυτές, με Πιλοτικά Έργα, Τεστ Μετρήσεων στο Πεδίο, κλπ.
Published in News
Tagged under

emerging pv technologies platform banner

Η προώθηση της καινοτομίας από την Ελληνική Βιομηχανία και η ανάπτυξη της 3ης γενιάς Φωτοβολταϊκών σε συνέργεια με την ακαδημαϊκή Αριστεία της χώρας, δημιουργεί την πράσινη βιομηχανία, και πράσινη ενέργεια και αποθήκευση, και επιτυγχάνει τους στόχους για μηδενικούς ρύπους αερίου γρηγορότερα.

Η Ημερίδα με τίτλο: «Emerging PV Technologies Platform, Industry Day», έχει ως στόχους την ανάληψη κοινών δράσεων για την επιτάχυνση της Πράσινης Βιομηχανίας & Ενέργειας, και να θέσει τις βάσεις για την Βιώσιμη Ανάπτυξη της χώρας.

Η Ημερίδα συνδιοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο για τα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά (HOPE-A) και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano / LTFN AUTh την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 13.30-20.00 στο Ξενοδοχείο Electra Metropolis Hotel στην Αθήνα (Μητροπόλεως 15).

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στα θέματα της Πράσινης Ενέργειας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες της Ελληνικής Αριστείας και Καινοτομίας στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας και Παραγωγής, δημιουργούν επιτακτική την ανάληψη μιας άμεσης δράσης για την ενεργοποίηση και τον συντονισμό όλων των παραγόντων και φορέων (Βιομηχανικών, Ερευνητικών, Πολιτικών, Θεσμικών) που δραστηριοποιούνται ή/και λαμβάνουν αποφάσεις στην Ελλάδα.

Στόχος αυτής της δράσης είναι να αξιοποιηθούν οι μοναδικές αυτές περιπτώσεις τεχνολογίας και καινοτομίας που αναπτύχθηκαν στην χώρα και χρηματοδοτήθηκαν κυρίως από την ΕΕ, αλλά και μαζί με αυτές να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση φέρνουν προς όφελος της Ελληνικής Βιομηχανίας και Κοινωνίας.

Η ταχύτητα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως, ενσωματώνουν νέα μέτρα, νομοθεσίες και αντίστοιχες πρωτοβουλίες ώστε να πετύχουν τους στόχους μηδενικής εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μέσω της πλήρους ηλεκτροποίησης της συνολικής ενέργειας το 2050 (που προβλέπεται κατά ~60% να προέρχεται από Φωτοβολταϊκά), και η ταυτόχρονη προσπάθεια τους για την βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και τροφής των πολιτών τους αλλά και του αυξανόμενου πληθυσμού του πλανήτη, κάνει επιτακτική την ανάγκη της οργανωμένης συνδρομής και του συντονισμού των φορέων της Βιομηχανίας, της Καινοτομίας και της high tech Παραγωγής Ενέργειας και Αποθήκευσης. Ταυτόχρονα καθιστά αναγκαία την επικοινωνία και συνεργασία τους με την Πολιτική και Θεσμική Ηγεσία της χώρας.

Published in News
Tagged under

Με τη συνάντηση των 15 εταίρων που συμμετέχουν στο Flex2Energy project ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου 2023, οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και τα Αγροβολταϊκά.

icefpe23 agrivoltaics 2023 01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των parners του Flex2Energy project

Στη διάρκεια της στο ξενοδοχείο Divani Caravel οι partners συζήτησαν την πρόοδο των εργασιών για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 13ου ICEFPE Ο κ Σκυλακάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες και στους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία που κατασκευάζει η ΔΕΗ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταθέσει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για τη χρήση των αγροβολταϊκών στη γεωργία.

icefpe23 agrivoltaics 2023 02
O υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Μίλτος Ζαμπάρας Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του χαιρετισμού του έκανε αναφορά τόσο στην κλιματική κρίση, όσο και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, ενώ ο Τομεάρχης Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βάρδας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό επίπεδο τεχνολογίας της Ελλάδας.

Βιώνουμε την ταχύτερη αλλαγή στον τομέα της Ενέργειας

Η Ανθρωπότητα βιώνει την ταχύτερη αλλαγή στην ιστορία της στον τομέα της Ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A και συντονιστής των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και COPE-Nano Στέργιος Λογοθετίδης στην κεντρική του εισήγηση Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά των οργανικών ηλεκτρονικών: Είναι εύκαμπτα, παράγονται σε μεγάλη κλίμακα με μικρό κόστος, έχουν πολύ μικρό βάρος και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είναι φορέσιμα και μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε.

«Στα μέσα του 2025 θα είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε μαζικά εδώ στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

icefpe23 agrivoltaics 2023 03
Ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης

Έτοιμοι για το πλέον φιλόδοξο project!

Στην παγκόσμια απαίτηση και πρόκληση για παραγωγή φθηνής φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Ravi Silva από το Πανεπιστήμιο Surrey του Λονδίνου. «Ο ήλιος παράγει καθημερινά 10.000 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι να την αποθηκεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της εταιρείας COATEMΑ, η οποία έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο Flex2Energy project, o Αντιπρόεδρός της Thomas Kolbusch δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή της ομάδας του στην κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στην Ελλάδα.

icefpe23 agrivoltaics 2023 04
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμων AFELIM (Γαλλία) Michael Popovic , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A (Ελλάδα) Στέργιος Λογοθετίδης με τον ΓΔ HOPE-A Δρ Αστέριο Χατζηπαραδείση και τον Innovation & Dissemination Manager Ευάγγελος Μπακάλης

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM) της Γαλλίας Michel Popovic, ο οποίος υπέγραψε εκ νέου Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Στέργιο Λογοθετίδη, Πρόεδρο του αντίστοιχου Συνδέσμου στην Ελλάδα, HOPE-A.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών ξένων κρατών, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, ερευνητές και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Κέντρο Αριστείας COPE-Nano

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις της δεύτερης μέρας του Διεθνούς Συνεδρίου. Ο αν καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αργύρης Λασκαράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Βιοηλεκτρονικών COPE-Nano και στις προοπτικές που δημιουργεί, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις εφαρμογές των νέων τεχνολογικών στα κτίρια, τα ρούχα (wearables) τον φωτισμό, την αυτοκίνηση και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Manager & EU Projects Manager της ΟΕΤ Βασίλης Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στα προϊόντα και τις εφαρμογές της εταιρείας που θεωρείται πρωτοπόρος στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο Flex2Energy project το οποίο συντονίζει η εταιρεία.

icefpe23 agrivoltaics 2023 05
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης

Ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης παρουσίασε τις αποτελεσματικές πολιτικές που προώθησαν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα στην Έρευνα και την Καινοτομία (E&K) στον τομέα, οι οποίες της εξασφάλισαν σημαντική πρωτοπορία. Χρειάζονται όμως συμπληρωματικές πολιτικές και στο επίπεδο των επενδύσεων, ώστε να προωθηθούν τα αποτελέσματα της Έρευνας και Καινοτομίας στην τεράστια παγκόσμια αγορά που ανοίγεται.

icefpe23 agrivoltaics 2023 06
Το πρωτοποριακό, ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της ΟΕΤ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Η τρίτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα Αγροβολταϊκά και τις εφαρμογές τους.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, πραγματοποίησε επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης Προϊόντων Καινοτομίας στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

O κ Σταμενίτης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιο Λογοθετίδη για τις νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών (φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς) που ήδη εφαρμόζονται στα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια της εταιρείας Organic Electronic Technologies. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη μικρογραφία του θερμοκηπίου που λειτουργεί με τα ημιδαφανή φωτοβολταϊκά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ενεργειακά αυτόνομη «έξυπνη» στάση λεωφορείων, ο υφυπουγός εξέφρασε τη θέση της Κυβέρνησης ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν ουσιαστικά τον δρόμο προς το μέλλον καθώς απαντούν στο απειλητικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ Σταμενίτης πρόσθεσε ότι ο Πρωτογενής Τομέας είναι ένα πεδίο με τεράστια περιθώρια εφαρμογής των πρακτικών για παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και η εφαρμογή των Αγροβολταϊκών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

icefpe23 agrivoltaics 2023 07
Ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης εξηγεί στον υφ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη τη λειτουργία του αυτόνομου ενεργειακά θερμοκηπίου

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης επισήμανε ότι στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία με την εγκατάστασή τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτές καλλιέργειες δίνουν τη δυνατότητα τριπλής χρήση της γης και των πόρων: παράγουν αποθηκεύουν ενέργεια, αυξάνουν την παραγωγή και ελαττώνουν τη χρήση νερού.

Στην κεντρική εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο για τα Αγροβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel στην Αθήνα, ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στην παγκόσμια ζήτηση για πράσινη ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων «ότι το 2022 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε τα 220 GW, ενώ το 2032 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 TW και το 2050 προκειμένου να πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίου, να φθάσει τα 76 TW. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να καλύπτουν 18 φορές και 270 φορές αντίστοιχα μεγαλύτερη επιφάνεια γης απ’ ότι σήμερα! Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα για την άμεση χρήση και εγκατάσταση στα θερμοκήπια και τις ανοιχτές καλλιέργειες των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς προκειμένου να περιοριστεί η χρήση γης, να αυξηθεί η παραγωγή και να εξοικονομηθούν ζωτικοί πόροι όπως είναι το νερό».

Στη διάρκεια της 3ης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου (1 Νοεμβρίου 2023) η γεωπόνος -νανοτεχνολόγος Ευγενία Αθανασιάδου παρουσίασε τα οφέλη από τη χρήση αγροβολταϊκών με φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στο θερμοκήπιο της ΟΕΤ όπου καλλιεργείται υδροπονική τομάτα.

icefpe23 agrivoltaics 2023 08
Ο innovation & dissemination Manager του Συνδέσμου HOPE-A Ευάγγελος Μπακάλης παρουσιάζει τις δράσεις του Συνδέσμου

Η απογευματινή συνεδρίαση της ίδιας ημέρας ήταν αφιερωμένη στις εφαρμογές των αισθητήρων και βιοαισθητήρων που έχει αναπτύξει η εταιρεία BL Nanobiomed .Η εταιρεία υψηλής καινοτομίας αναπτύσσει νέες νανοϊατρικές τεχνολογίες και προϊόντα για την αντιμετώπιση κλινικών εμποδίων στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Ο innovation & dissemination Manager του Συνδέσμου HOPE-A Ευάγγελος Μπακάλης παρουσίασε τον σκοπό και τις δράσεις του Συνδέσμου. O Σύνδεσμος αριθμεί 40 εταιρείες από την Ελλάδα και ένα δίκτυο άνω των 2000 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες Συνεργασίας (MoU) με τους αντίστοιχους συνδέσμους της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Κορέας και του Καναδά. Οι δράσεις και οι σκοποί του ΗΟΡΕ-Α αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου εταιρειών στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Έρευνας, Καινοτομίας & Βιομηχανίας, στη δημιουργία νέων εφαρμογών, στην εκπροσώπηση του τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διάδοση και διάχυση πληροφοριών προς τις αγορές, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην υποστήριξη των μελών του σε νέες αγορές, στη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στη συνεργασία με φορείς ενεργούς στον τομέα παγκοσμίως.

Στο τελευταίο, διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Συνεδρίου εταιρείες καινοτομίας παρουσίασαν τις δράσεις και τους σκοπούς τους . Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης κέρδισε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ΟΕΤ Στέργιος Κουτσουβάλογλου.

Στη διάρκεια του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου 13ου ICEFPE παρουσιάστηκαν posters ερευνητικών εργασιών και λειτούργησε έκθεση καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς , νανοϊατρικής και βιοαισθητήρων.

icefpe23 agrivoltaics 2023 09
Στιγμιότυπο από την συνάντηση των ομάδων εργασίας του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano

Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, τον Σύνδεσμο HOPE-A και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano, το οποίο πραγματοποίησε την Πέμτπη 2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel την 6μηνιαία συνάντησή του. Συντονιστής και υπεύθυνος του έργου είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης . Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Bordeaux, Γαλλία και Cambridge, Μ Βρετανία με επικεφαλής τους καθηγητές Γιώργο Χατζηϊωάννου και Γιώργο Μαλλιαρά.

Published in News
Tagged under
Monday, 13 November 2023 10:32

13th ICEFPE23 and AGRIVOLTAICS 2023 Review

The works of the 13th International Conference on the Green European Organic Electronics Industry and Agrovoltaics began on October 29, 2023 with the technical meeting of the 15 partners participating in the Flex2Energy project.

icefpe23 agrivoltaics 2023 01
Screenshot from the meeting of the partners of the Flex2Energy project

During the meeting at the Divani Caravel Hotel, the partners discussed the progress of the works for the creation of the first mass production unit of 3rd generation photovoltaics.

On Monday, October 30, at 9.30 am, the Minister of Energy and Environment, Theodoros Skylakakis, representing the Greek Government, declared the opening of the 13th ICEFPE Mr. Skylakakis referred, among other things, to the promising new technologies and energy storage stations in Western Macedonia being built by PPC. Speaking to journalists, he stressed that the Ministry of Environment and Energy in cooperation with the Ministry of Development and Food will be submitted soon a draft law on the use of agrivoltaics in agriculture.

icefpe23 agrivoltaics 2023 02
The Minister of Energy & Environment Theodoros Skylakakis

Miltos Zambaras, Head of Environment and Energy of SYRIZA, during his address, referred to both the climate crisis and the war in the Middle East, stressing that the issue of energy autonomy is more topical than ever, while PASOK/KINAL's Head of Innovation, Research and Technology Panagiotis Vardas made special reference to Greece's high level of technology.

We are experiencing the fastest change in the Energy sector

Humanity is experiencing the fastest change in its history in the field of Energy, said characteristically the President of the HOPE-A Association and coordinator of the two major European projects Flex2Energy and COPE-Nano Stergios Logothetidis in his keynote speech He then referred to the unique characteristics of organic electronics: They are flexible, produced on a large scale at low cost, have very little weight and can be placed on any surface, They are wearable and can be embedded anywhere.

"In mid-2025 we will be able to mass-produce 3rd generation photovoltaics here in Greece," he said.

icefpe23 agrivoltaics 2023 03
HOPE-A President Stergios Logothetidis

We are ready for the most ambitious project!

Professor Ravi Silva from the University of Surrey, London, once again referred to the global demand and challenge to produce cheap environmentally friendly energy. "The sun produces 10,000 times more energy every day than we need. The point is to store it," he said.

On behalf of COATEMA, which has taken a key role in the Flex2Energy project, its Vice President Thomas Kolbusch said he was excited about his team's participation in the construction of the 3rd generation mass photovoltaic plant in Greece.

icefpe23 agrivoltaics 2023 04
AFELIM Association President (France) Michael Popovic, HOPE-A Association President (Greece) Stergios Logothetidis with DG HOPE-A Dr. Asterios Hatziparadeisis and Innovation & Dissemination Manager Evangelos Bakalis

The proceedings of the first day of the 13th International Conference on the European Green Organic Electronics Industry were also attended by the President of the Association of Organic Electronics Enterprises (AFELIM) of France, Michel Popovic, who re-signed a Cooperation Agreement with Stergios Logothetidis, President of the corresponding Association in Greece, HOPE-A.

The proceedings of the International Conference were attended by representatives of embassies of foreign countries, politicians, academics, businessmen, researchers and media representatives.

COPE-Nano Centre of Excellence

Very interesting were the presentations of the second day of the International Conference. Professor Argyris Laskarakis of the Department of Physics of the Aristotle University of Thessaloniki referred in detail to the COPE-Nano Center of Excellence for Organic Electronics and Bioelectronics and the prospects it creates, while special reference was made to the applications of new technologies in buildings, wearables, lighting, automotive and agricultural crops.

OET's EU Projects Manager, Vasilis Kyriazopoulos, referred to the products and applications of the company, which is considered a pioneer in 3rd generation photovoltaic technology worldwide, as well as to the Flex2Energy project coordinated by the company.

icefpe23 agrivoltaics 2023 05
The General Director of the HOPE-A Association Dr. Asterios Hatziparadeisis

The Director General of HOPE-A Dr. Asterios Hatziparadeisis presented the effective policies promoted by Greece and the European Union in general in Research and Innovation (R&K) in the sector, which ensured significant leadership. However, complementary policies are also needed at the level of investment, to promote the results of Research and Innovation in the huge global market that is opening up.

icefpe23 agrivoltaics 2023 06
OET's innovative, energy-autonomous greenhouse in Thermi, Thessaloniki

The third day of the International Conference was dedicated to Agrivoltaics and their applications.

The Deputy Minister of Rural Development and Food, Dionysis Stamenitis, who opened the proceedings, visited the premises of the Innovation Products Exhibition at the Conference venue, at the Divani Caravel Hotel.

Mr. Stamenitis was briefed by the President of the HOPE-A Association Stergios Logothetidis on the new technologies of translucent and flexible photovoltaics (3rd generation photovoltaics) already applied in the energy autonomous greenhouses of the company Organic Electronic Technologies. During his visit to the pilot greenhouse that operates with semi-transparent photovoltaics in Thermi, Thessaloniki, as well as to the energy autonomous "smart" bus stop, the Deputy Minister expressed the Government's position that Renewable Energy Sources are essentially the way to the future as they respond to the threatening phenomenon of climate change.

Mr. Stamenitis added that the Primary Sector is a field with huge scope for the application of practices to produce renewable energy sources and the application of Agrivoltaics can contribute significantly to the energy autonomy of Agriculture and Livestock and the reduction of production costs.

icefpe23 agrivoltaics 2023 07
HOPE-A President Stergios Logothetidis explains to the Deputy Minister of Rural Development and Food Dionysis Stamenitis the operation of the autonomous energy greenhouse

The President of the HOPE-A Association, Stergios Logothetidis, pointed out that the Draft Law should also include the new technologies of transparent and flexible photovoltaics produced in Greece and which, by installing them in greenhouses and open crops, enable triple use of land and resources: produce, store energy, increase production and reduce water use.

In his keynote speech at the International Conference on Agrivoltaics held at Divani Caravel in Athens, Mr. Logothetidis referred to the global demand for green energy, stressing, among other things, "that in 2022 the installation of photovoltaics globally reached 220 GW, while in 2032 it is expected to exceed 4 TW and in 2050 in order to achieve the goal of zero gas emissions, reach 76 TW. This means that photovoltaics will have to cover 18 times and 270 times more land respectively than today! Therefore, measures should be taken for the immediate use and installation in greenhouses and open crops of 3rd generation photovoltaics to reduce land use, increase production and save vital resources such as water".

During the 3rd day of the International Conference (November 1, 2023), agronomist-nanotechnologist Eugenia Athanasiadou presented the benefits of using agrivoltaics with 3rd generation photovoltaics in the OET greenhouse where hydroponic tomatoes are grown.

icefpe23 agrivoltaics 2023 08
The innovation & dissemination Manager of the HOPE-A Association, Evangelos Bakalis, presents the activities of the Association

The afternoon session of the same day was dedicated to the applications of sensors and biosensors developed by BL Nanobiomed.The highly innovative company develops new nanomedical technologies and products to address clinical barriers in the prevention, diagnosis and treatment of diseases.

The innovation & dissemination Manager of the HOPE-A Association, Evangelos Bakalis, presented the purpose and actions of the Association. The Association counts 40 companies from Greece and a network of more than 2000 high-tech companies from all over the world, while it has concluded Cooperation Agreements (MoU) with the corresponding associations of Germany, France, Japan, China, Korea and Canada. The actions and objectives of HOPE-A concern the creation and management of a network of companies in Organic & Printed Electronics in Greece, the development of links between Research, Innovation & Industry, the creation of new applications, the representation of the sector at national and international level, dissemination of information to the markets, the attraction of investments, the support of its members in new markets, the organization of exhibitions, conferences, educational activities and the cooperation with bodies active in the field worldwide.

In the last, competitive part of the International Conference innovation start-up companies pitched their actions and goals. The best presentation award was won by the commercial director of OET, Stergios Koutsouvaloglou.

During the third day International Conference of the 13th ICEFPE, posters of research papers were presented and an exhibition of innovative products and applications of 3rd generation photovoltaics, nanomedicine and biosensors operated.

icefpe23 agrivoltaics 2023 09
Screenshot from the COPE-Nano Centre of Excellence working group meeting

The International Conference was co-organized by the LTFN Nanotechnology Laboratory of the Aristotle University of Thessaloniki, the HOPE-A Association and the COPE-Nano Center of Excellence, which held its 6-month meeting on Thursday, November 2nd at Divani Caravel Hotel. Coordinator and project manager is the LTFN Nanotechnology Laboratory and Professor Stergios Logothetidis. Apart from the research team of the LTFN Nanotechnology Laboratory of the Aristotle University of Thessaloniki, the meeting was attended by research teams from the University of Bordeaux, France and Cambridge, UK led by professors George Hajiioannou and George Malliaras.

Published in News
Tagged under

13th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE23) and AGRIVOLTAICS 2023

www.icefpe.com

Ξεκινά τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί στο ξενοδοχείο Divani Caravel το 13ο Διεθνές Συνέδριο για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και τα Αγροβολταϊκά.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στην πρώτη ημέρα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου συμμετέχουν ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι κρατικών φορέων και μέλη πρεσβειών ξένων κρατών.

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Divani Caravel που διεξάγεται το Συνέδριο, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A (www.hope-a.com) και του αντίστοιχου Συνδέσμου AFELIM από τη Γαλλία.

Στη διάρκεια των ημερών διεξαγωγής του Συνεδρίου, από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel θα λειτουργεί Έκθεση προϊόντων και εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας.

Οι διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου είναι:

 • Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας (LTFN), το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, με μοναδικές στον κόσμο ερευνητικές εγκαταστάσεις παραγωγής υλικών, συστημάτων και διατάξεων. Το Εργαστήριο LTFN έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας ένα μοναδικό οικοσύστημα Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει:
  • Την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano (www.cope-nano.eu) με χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση, ύψους 30 εκ € για την ανάπτυξη τεχνολογιών στα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά,
  • Την συμμετοχή στην δημιουργία της πρώτης αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου Flex2Energy (www.flex2energy.eu) με προϋπολογισμό >20 εκ. €,
  • Επιπλέον τον Συντονισμό περισσότερων από 150 Ευρωπαϊκών και Εθνικών R&D Προγραμμάτων άνω των 250 εκ. ευρώ,
  • Ένα ανθρώπινο δυναμικό 40 νέων και έμπειρων ερευνητών και τεχνικών,
  • Το Διεθνές Πολύ-Γεγονός NANOTEXNOLOGY που διοργανώνει για 20 συναπτά έτη και έχει φέρει περισσότερους από 15.000 διακεκριμένους επιστήμονες, μηχανικούς και εκπροσώπους της Βιομηχανίας από 70 χώρες, στη Θεσσαλονίκη,
  • Το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας & Καινοτομίας NanoNet με >670 εταιρείες και οργανισμούς από όλη την Υδρόγειο,
  • Το Διατμηματικό & Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες,
  • Τις ΜΜΕ Εταιρείες OET, BL NanoBiomed, DEFINE και Nanotypos, τις οποίες ίδρυσαν συνεργάτες του Εργαστηρίου LTFN,
  • Τη λειτουργία του Digital Innovation Hub-Nanotechnology Lab LTFN, όπου παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της νέας Ψηφιακής Εποχής.

 • Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών HOPE-A. O Σύνδεσμος αριθμεί 40 εταιρείες από την Ελλάδα και ένα δίκτυο άνω των 2000 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, ενώ έχει συνάψει Συμφωνίες Συνεργασίας (MoU) με τους αντίστοιχους Συνδέσμους της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Κορέας και του Καναδά. Οι δράσεις και οι σκοποί του ΗΟΡΕ-Α αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου εταιρειών στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Έρευνας, Καινοτομίας & Βιομηχανίας, στη δημιουργία νέων εφαρμογών, στην εκπροσώπηση του τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διάδοση και διάχυση πληροφοριών προς τις αγορές, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην υποστήριξη των μελών του σε νέες αγορές, στη διοργάνωση Εκθέσεων, Συνεδρίων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στη συνεργασία με φορείς ενεργούς στον τομέα παγκοσμίως.

 • Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano στη Θεσσαλονίκη αποτελεί την εξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο Ανεξάρτητο, Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊτατρικής και της Νανοτεχνολογίας.

 

Published in News
Tagged under

13th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE23) and AGRIVOLTAICS 2023

Η ευρωπαϊκή απάντηση στην βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής

Στην Αθήνα (Divani Caravel 30 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου) στη διάρκεια του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (ICEEPE23) & AGRIVOLTAICS 2023 συναντώνται οι πρωτοπόροι της Πράσινης Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας για να ανακοινώσουν τα νέα επιτεύγματά τους και να συζητήσουν τις νέες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Agrivoltaics Η απάντηση στην κλιματική και επισιτιστική κρίση

Τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα από τη λειτουργία του πρώτου στον κόσμο ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου που λειτουργεί με τη χρήση των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά και οι προοπτικές των αγροβολταίκών (agrivoltaics) που εξοικονομούν ενέργεια, γη και νερό έρχονται στο επίκεντρο του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης για τη Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών».

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου η ημέρα είναι αφιερωμένη στη νέα παγκόσμια τάση της χρήσης των αγροβολταϊκών και του επιτυχημένου παραδείγματος του θερμοκηπίου της Organic Electronic Technologies (Divani Caravel Αθήνα).

Γενικές Πληροφορίες για το Διεθνές Συνέδριο (ICEEPE23) & AGRIVOLTAICS 2023

Τα Συνέδρια και η Έκθεση διοργανώνονται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ (www.ltfn.gr), και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α (www.hope-a.com) και φέρνουν σ επαφή διεθνώς αναγνωρισμένους Ειδικούς από τον χώρο της Βιομηχανίας και των Επιχειρήσεων, Επενδυτές, Φορείς Διαμόρφωσης Πολιτικών, Εκπροσώπους Εθνικών και Ευρωπαϊκών Αρχών, Κορυφαίους Επιστήμονες και Μηχανικούς, με στόχο την σύναψη συνεργασιών, την δικτύωση, και την χάραξη στρατηγικής και πολιτικής για την ενδυνάμωση της ραγδαία αναπτυσσόμενης Βιομηχανίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων των Πράσινων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και των Εφαρμογών τους.

Αυτές οι εφαρμογές εκτείνονται στην Πράσινη Ενέργεια, τα Ενεργειακά Αυτόνομα Συστήματα, τα Αγροβολταϊκά, τις Κυψέλες Καυσίμου και το Πράσινο Υδρογόνο, τον Φωτισμό, την Ηλεκτρονική και Επικοινωνίες, την Αυτοκινητοβιομηχανία και τα Ηλεκτρικά Οχήματα, τα Έξυπνα Κτίρια και Πόλεις, την Έξυπνη Συσκευασία και Ασφάλεια, την Υγεία, τις Φορέσιμες Τεχνολογίες (Wearables), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), κ.α. και το ρόλο που διαδραματίζουν στην Πράσινη – Ψηφιακή - με Χαμηλό Αποτύπωμα Άνθρακα Βιομηχανία και την Κυκλική Οικονομία.

Τα θέματα των Συνεδρίων (30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου Divani Caravel), μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 • Εύκαμπτα και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και Φωτονική
 • Πράσινη Ενέργεια και Φωτισμός
 • Αυτοματοποιημένες Γραμμές Παραγωγής Φωτοβολταϊκών 3ης Γενιάς σε Βιομηχανική κλίμακα
 • Ενέργεια και Φωτισμός για Έξυπνα Κτήρια, Έξυπνες Πόλεις, Αυτοκινητοβιομηχανία, Θερμοκήπια, Υγεία, ΙοΤ κλπ
 • Τεχνολογίες PV και OPV Πάνελ για Αγροβολταϊκά
 • Παραγωγή Ενέργειας και Ενίσχυση Καρποφορίας στη Αγροτική Παραγωγή
 • Αποθήκευση Ενέργειας και Μπαταρίες
 • Ενεργειακά Αυτόνομα Συστήματα στην Ηλεκτρονική, την Έξυπνη Συσκευασία, τον Τουρισμό, την Άμυνα, τις Μεταφορές κλπ
 • 3D Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά σε Λειτουργικά Προϊόντα και Λύσεις
 • Αισθητήρες και Βιοαισθητήρες σε Wearables, IoT, Υγεία, Γεωργία κλπ
 • Εργαλεία ΑΙ, Machine Learning and Digital Twins για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας
 • Εύκαμπτα Ηλεκτρονικά στο Green Deal και στις Παγκόσμιες Δράσεις και Πολιτικές για την Απολιγνιτοποίηση
 • Ενεργειακή Αυτονομία στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία
 • LED και OLED για Φωτισμό Χαμηλής Κατανάλωσης σε Κτηριακές Εγκαταστάσεις
 • Βιοενέργεια, Κυψέλες Καυσίμων και Πράσινο Υδρογόνο
 • Εφαρμογές Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στην Τεχνητή Φωτοσύνθεση
 • Παρακολούθηση και ¨Ελεγχος Παραγωγής Ενέργειας και Απόδοσης Καλλιεργειών σε Θερμοκήπια και Ανοιχτή Καλλιέργεια
 • Περιβαλλοντική Μοντελοποίηση Αγροβολταϊκών
 • Υβριδικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (H-RES) για Θερμοκήπια
 • Οικονομική Εκμετάλλευση Αγροβολταϊκών και Επιχειρηματικά μοντέλα
 • Κέντρα Αριστείας για Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά

Διοργανωτές των Συνεδρίων είναι:

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α, αριθμεί 40 εταιρείες από την Ελλάδα και ένα δίκτυο άνω των 2000 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, μέσα από τις Συμφωνίες Συνεργασίας που έχει συνάψει με τους αντίστοιχους Συνδέσμους της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Κορέας και του Καναδά. Οι δράσεις και οι σκοποί του ΗΟΡΕ-Α έγκεινται στη δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου εταιρειών στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Έρευνας, Καινοτομίας & Βιομηχανίας, τη δημιουργία νέων εφαρμογών, την εκπροσώπηση του τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τη διάχυση πληροφοριών από τις αγορές, την προσέλκυση επενδύσεων, την υποστήριξη των μελών του σε νέες αγορές, τη διοργάνωση Εκθέσεων, Συνεδρίων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη συνεργασία με φορείς ενεργούς στον τομέα παγκοσμίως.

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, με μοναδικές στον κόσμο ερευνητικές εγκαταστάσεις παραγωγής υλικών, συστημάτων και διατάξεων. Το Εργαστήριο LTFN έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας ένα μοναδικό οικοσύστημα Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει:

 • Την ίδρυση, λειτουργία και αειφορία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano (www.cope-nano.eu) με χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση, ύψους 30 εκ € για την ανάπτυξη τεχνολογιών στα Οργανικά και Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά,
 • Την συμμετοχή στην δημιουργία της πρώτης αυτοματοποιημένης γραμμής παραγωγής εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου Flex2Energy (www.flex2energy.eu) με προϋπολογισμό >20 εκ. €
 • Επιπλέον τον Συντονισμό περισσότερων από 150 Ευρωπαϊκών και Εθνικών R&D Προγραμμάτων άνω των 250 εκ. ευρώ,
 • Ένα ανθρώπινο δυναμικό 40 νέων και έμπειρων ερευνητών και τεχνικών,
 • Το Διεθνές Πολύ-Γεγονός NANOTEXNOLOGY που διοργανώνει για 20 συναπτά έτη και έχει φέρει περισσότερους από 15.000 διακεκριμένους επιστήμονες, μηχανικούς και εκπροσώπους της Βιομηχανίας από 70 χώρες, στη Θεσσαλονίκη,
 • Το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας & Καινοτομίας NanoNet με >670 εταιρείες και οργανισμούς από όλη την Υδρόγειο,
 • Το Διατμηματικό & Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες,
 • Τις ΜΜΕ Εταιρείες OET, BL NanoBiomed, DEFINE και Nanotypos, τις οποίες ίδρυσαν συνεργάτες του Εργαστηρίου LTFN,
 • Τη λειτουργία του Digital Innovation Hub-Nanotechnology Lab LTFN, όπου παρέχονται καινοτόμες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της νέας Ψηφιακής Εποχής.

 

Published in News
Tagged under

ICEEPE23 & Agrivoltaics Conference in Athens: Focus on European response to sustainable development
10/10/23 www.ope-journal.com

Διεθνές συνέδριο για την πράσινη ευρωπαϊκή βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών στην Αθήνα
10/10/23 www.energypress.gr

Published in News
Tagged under

13th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE23) and AGRIVOLTAICS 2023

The ICEFPE23 and AGRIVOLTAICS 2023 are among the leading international events in the fields of Green Flexible Printed Electronics Industry and Agrivoltaics. These are organized by the Hellenic Organic & Printed Electronics Association HOPE-A (www.hope-a.com) and the Nanotechnology Lab LTFN (www.ltfn.gr) on 30 October - 1 November 2023 at the Divani Caravel Hotel, Athens, Greece.

ICEFPE23

The ICEFPE23 International Conference & Exhibition will bring together key industrial players, top-class scientists, engineers, end-users, entrepreneurs, farmers, investors, policy makers, politicians, and representatives from national, European, and international authorities to discuss, network, do business, and establish the strategy and policy in bringing the innovations and applications of Green FPEs to our life.

The discussed applications of this hundred-billion-euro industry expand to green energy, renewable energy resources, fuel cells, green hydrogen, energy autonomous systems, lighting, electronics and communications, automotive, electrical vehicles, buildings, smart cities, agriculture, intelligent packaging and security, healthcare, wearables, IoT, and other areas that contribute to a green, digital, decarbonized industry and circular economy, society, and planet.

Topics include:

Materials & Devices

 • Advanced materials, organic and inorganic Semiconductors, Electrodes, High Barrier Materials, Inks and Bioinks
 • Flexible Organic & Printed Electronics and Photonics
 • 3rd Generation Photovoltaics (OPVs, Perovskite PVs, QD PVs)
 • OLEDs for Lighting Systems
 • Flexible and Printed Lighting and Displays
 • Flexible Printed Batteries

Processes & Manufacturing

 • Printing (from lab scale to Roll-to-Roll)
 • Equipment, Tools and Automations based on Industry 4.0 concepts
 • Manufacturing and Processing Machines
 • In-line Metrology Tools and Quality Control for Zero-Defect Manufacturing
 • Digital Automation Systems, Robotics, Lasers
 • Artificial Intelligence, Machine Learning and Digital Twins
 • Large Scale Manufacturing, Automated Manufacturing Lines
 • 3D Printing Electronics in System Integration of Functional Products and Solutions

Applications & Solutions

 • Green & Renewable Energy
 • Agrivoltaics
 • Building Integrated PVs for Public and Private Sector
 • Intelligent Energy Management Systems for Buildings and Greenhouses
 • Energy and Lighting for Buildings, Rural Areas, Electric Vehicles, etc
 • Green Hydrogen for energy generation and efficiency
 • Energy Autonomous systems in Consumer Electronics, Tourism, Defense
 • Bioenergy and Fuel Cells
 • Flexible Printed Batteries
 • Biosensors and Bioelectronics
 • Sensors, Biosensors in Wearables, IoT, Health, etc.
 • Intelligent and Smart Packaging, Safety and Security
 • Wearable Electronics, Smart Textiles and Fashion

Networking & Policy Making

 • FPEs in Green Deal and Decarbonization Global Activities and Policies
 • Clusters, Centers of Excellence and Associations in Flexible & Printed Electronics Worldwide
 • Markets, Funding & Commercialization Opportunities

 

AGRIVOLTAICS 2023

Given the rapid growth of the global population, there is an increasing need to enhance food production and energy generation. However, meeting the rising demand for food would likely result in greater fossil fuel usage, leading to higher greenhouse gas emissions.

REPowerEU seeks to achieve 45% renewable energy in the EU at 2030 mix and expedite PV energy adoption through an EU solar energy strategy.

Agrivoltaics is an emerging technology field that combines the most innovative Renewable Energy solution based on Flexible Semitransparent Organic Photovoltaics (OPV) and the other FPE devices with Agriculture to lead a sustainable farming process and crop growth. The implementation of OPV-based energy generation systems without affecting the arable land addresses the challenge of limited available land for agriculture and promotes sustainable land management practices.

Agrivoltaics, especially with OPVs can contribute not only to the 1 TWp solar target by 2030 and 5 TWp solar target by 2050, but also to increase dramatically the food production and water management. The integration of semi-transparent Agrivoltaic energy systems provide shade, reducing evaporation and conserving water resources. This aspect is crucial for achieving sustainable farming practices and ensuring efficient use of water resources, especially in regions facing water scarcity.

Furthermore, Agrivoltaics offers economic benefits as job creation, local economic development, and increased energy independence. In the near future, Greenhouse and open cultivations will be fully transformed into sustainable food production units and power plants for self-consumption, electricity trade and grid connection, creating wealth, employment, and prosperity in local communities and the countries.

Topics to be discussed include:

 • PV and OPV Panel Technologies for Agrivoltaics
 • OPV in Greenhouses and open Cultivation practices
 • Energy Generation and Crop Production in Agriculture practice
 • LEDs and OLEDs for lighting and food harvesting
 • Hybrid Renewable Energy Sources (HRES) for Greenhouses
 • Agrivoltaic’s effect on crop quality
 • Infections proactively shielded by OPVs
 • Optimized Triple use of land & Minimize Landscape and Environment impact
 • Energy Autonomy in Agriculture and Food Production
 • Sustainable Solutions to Provide Ecosystem Services
 • Energy and Crop monitoring and control in hydroponic Greenhouses
 • Artificial Photosynthesis
 • Water management
 • AI Adapted in Agrivoltaics
 • Agrivoltaics Environmental Modelling
 • Off-grid Installations in Remote Locations
 • Societal, Environmental and Climate Change impact
 • Economics of Agrivoltaics and Business models

...and many more

 

HOPE-A members benefit from reduced registration fees!

Organized by:

hopea logo ltfn logo auth logo

Posters

13ice poster small agrivoltaics 2023 poster small

Download the poster for ICEFPE23 and for AGRIVOLTAICS 2023.

Published in News
Tagged under
Page 1 of 5