Monday, 13 November 2023 11:07

Απολογιστικό 13ου ICEFPE23 και AGRIVOLTAICS 2023

Με τη συνάντηση των 15 εταίρων που συμμετέχουν στο Flex2Energy project ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου 2023, οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και τα Αγροβολταϊκά.

icefpe23 agrivoltaics 2023 01
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των parners του Flex2Energy project

Στη διάρκεια της στο ξενοδοχείο Divani Caravel οι partners συζήτησαν την πρόοδο των εργασιών για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 13ου ICEFPE Ο κ Σκυλακάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες και στους σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία που κατασκευάζει η ΔΕΗ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων θα καταθέσει το επόμενο διάστημα σχέδιο νόμου για τη χρήση των αγροβολταϊκών στη γεωργία.

icefpe23 agrivoltaics 2023 02
O υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Μίλτος Ζαμπάρας Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια του χαιρετισμού του έκανε αναφορά τόσο στην κλιματική κρίση, όσο και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, ενώ ο Τομεάρχης Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βάρδας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο υψηλό επίπεδο τεχνολογίας της Ελλάδας.

Βιώνουμε την ταχύτερη αλλαγή στον τομέα της Ενέργειας

Η Ανθρωπότητα βιώνει την ταχύτερη αλλαγή στην ιστορία της στον τομέα της Ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A και συντονιστής των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και COPE-Nano Στέργιος Λογοθετίδης στην κεντρική του εισήγηση Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μοναδικά χαρακτηριστικά των οργανικών ηλεκτρονικών: Είναι εύκαμπτα, παράγονται σε μεγάλη κλίμακα με μικρό κόστος, έχουν πολύ μικρό βάρος και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είναι φορέσιμα και μπορούν να ενσωματωθούν οπουδήποτε.

«Στα μέσα του 2025 θα είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε μαζικά εδώ στην Ελλάδα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων.

icefpe23 agrivoltaics 2023 03
Ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης

Έτοιμοι για το πλέον φιλόδοξο project!

Στην παγκόσμια απαίτηση και πρόκληση για παραγωγή φθηνής φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Ravi Silva από το Πανεπιστήμιο Surrey του Λονδίνου. «Ο ήλιος παράγει καθημερινά 10.000 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ όση χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι να την αποθηκεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της εταιρείας COATEMΑ, η οποία έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο Flex2Energy project, o Αντιπρόεδρός της Thomas Kolbusch δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή της ομάδας του στην κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στην Ελλάδα.

icefpe23 agrivoltaics 2023 04
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμων AFELIM (Γαλλία) Michael Popovic , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A (Ελλάδα) Στέργιος Λογοθετίδης με τον ΓΔ HOPE-A Δρ Αστέριο Χατζηπαραδείση και τον Innovation & Dissemination Manager Ευάγγελος Μπακάλης

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM) της Γαλλίας Michel Popovic, ο οποίος υπέγραψε εκ νέου Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Στέργιο Λογοθετίδη, Πρόεδρο του αντίστοιχου Συνδέσμου στην Ελλάδα, HOPE-A.

Τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι πρεσβειών ξένων κρατών, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, ερευνητές και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Κέντρο Αριστείας COPE-Nano

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις της δεύτερης μέρας του Διεθνούς Συνεδρίου. Ο αν καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αργύρης Λασκαράκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Βιοηλεκτρονικών COPE-Nano και στις προοπτικές που δημιουργεί, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις εφαρμογές των νέων τεχνολογικών στα κτίρια, τα ρούχα (wearables) τον φωτισμό, την αυτοκίνηση και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ο Manager & EU Projects Manager της ΟΕΤ Βασίλης Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στα προϊόντα και τις εφαρμογές της εταιρείας που θεωρείται πρωτοπόρος στην τεχνολογία των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο Flex2Energy project το οποίο συντονίζει η εταιρεία.

icefpe23 agrivoltaics 2023 05
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης

Ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης παρουσίασε τις αποτελεσματικές πολιτικές που προώθησαν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα στην Έρευνα και την Καινοτομία (E&K) στον τομέα, οι οποίες της εξασφάλισαν σημαντική πρωτοπορία. Χρειάζονται όμως συμπληρωματικές πολιτικές και στο επίπεδο των επενδύσεων, ώστε να προωθηθούν τα αποτελέσματα της Έρευνας και Καινοτομίας στην τεράστια παγκόσμια αγορά που ανοίγεται.

icefpe23 agrivoltaics 2023 06
Το πρωτοποριακό, ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της ΟΕΤ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Η τρίτη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στα Αγροβολταϊκά και τις εφαρμογές τους.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, πραγματοποίησε επίσκεψη στους χώρους της Έκθεσης Προϊόντων Καινοτομίας στο χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

O κ Σταμενίτης ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιο Λογοθετίδη για τις νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών (φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς) που ήδη εφαρμόζονται στα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια της εταιρείας Organic Electronic Technologies. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στη μικρογραφία του θερμοκηπίου που λειτουργεί με τα ημιδαφανή φωτοβολταϊκά στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ενεργειακά αυτόνομη «έξυπνη» στάση λεωφορείων, ο υφυπουγός εξέφρασε τη θέση της Κυβέρνησης ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν ουσιαστικά τον δρόμο προς το μέλλον καθώς απαντούν στο απειλητικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ Σταμενίτης πρόσθεσε ότι ο Πρωτογενής Τομέας είναι ένα πεδίο με τεράστια περιθώρια εφαρμογής των πρακτικών για παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και η εφαρμογή των Αγροβολταϊκών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

icefpe23 agrivoltaics 2023 07
Ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης εξηγεί στον υφ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη τη λειτουργία του αυτόνομου ενεργειακά θερμοκηπίου

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης επισήμανε ότι στο Σχέδιο Νόμου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι νέες τεχνολογίες των ημιδιάφανων και εύκαμπτων φωτοβολταϊκών που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία με την εγκατάστασή τους στα θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτές καλλιέργειες δίνουν τη δυνατότητα τριπλής χρήση της γης και των πόρων: παράγουν αποθηκεύουν ενέργεια, αυξάνουν την παραγωγή και ελαττώνουν τη χρήση νερού.

Στην κεντρική εισήγησή του στο Διεθνές Συνέδριο για τα Αγροβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε στο Divani Caravel στην Αθήνα, ο κ. Λογοθετίδης αναφέρθηκε στην παγκόσμια ζήτηση για πράσινη ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων «ότι το 2022 η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε τα 220 GW, ενώ το 2032 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 TW και το 2050 προκειμένου να πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών αερίου, να φθάσει τα 76 TW. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να καλύπτουν 18 φορές και 270 φορές αντίστοιχα μεγαλύτερη επιφάνεια γης απ’ ότι σήμερα! Θα πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα για την άμεση χρήση και εγκατάσταση στα θερμοκήπια και τις ανοιχτές καλλιέργειες των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς προκειμένου να περιοριστεί η χρήση γης, να αυξηθεί η παραγωγή και να εξοικονομηθούν ζωτικοί πόροι όπως είναι το νερό».

Στη διάρκεια της 3ης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου (1 Νοεμβρίου 2023) η γεωπόνος -νανοτεχνολόγος Ευγενία Αθανασιάδου παρουσίασε τα οφέλη από τη χρήση αγροβολταϊκών με φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στο θερμοκήπιο της ΟΕΤ όπου καλλιεργείται υδροπονική τομάτα.

icefpe23 agrivoltaics 2023 08
Ο innovation & dissemination Manager του Συνδέσμου HOPE-A Ευάγγελος Μπακάλης παρουσιάζει τις δράσεις του Συνδέσμου

Η απογευματινή συνεδρίαση της ίδιας ημέρας ήταν αφιερωμένη στις εφαρμογές των αισθητήρων και βιοαισθητήρων που έχει αναπτύξει η εταιρεία BL Nanobiomed .Η εταιρεία υψηλής καινοτομίας αναπτύσσει νέες νανοϊατρικές τεχνολογίες και προϊόντα για την αντιμετώπιση κλινικών εμποδίων στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών.

Ο innovation & dissemination Manager του Συνδέσμου HOPE-A Ευάγγελος Μπακάλης παρουσίασε τον σκοπό και τις δράσεις του Συνδέσμου. O Σύνδεσμος αριθμεί 40 εταιρείες από την Ελλάδα και ένα δίκτυο άνω των 2000 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες Συνεργασίας (MoU) με τους αντίστοιχους συνδέσμους της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Κίνας, Κορέας και του Καναδά. Οι δράσεις και οι σκοποί του ΗΟΡΕ-Α αφορούν στη δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου εταιρειών στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Έρευνας, Καινοτομίας & Βιομηχανίας, στη δημιουργία νέων εφαρμογών, στην εκπροσώπηση του τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στη διάδοση και διάχυση πληροφοριών προς τις αγορές, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην υποστήριξη των μελών του σε νέες αγορές, στη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στη συνεργασία με φορείς ενεργούς στον τομέα παγκοσμίως.

Στο τελευταίο, διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Συνεδρίου εταιρείες καινοτομίας παρουσίασαν τις δράσεις και τους σκοπούς τους . Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης κέρδισε ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ΟΕΤ Στέργιος Κουτσουβάλογλου.

Στη διάρκεια του τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου 13ου ICEFPE παρουσιάστηκαν posters ερευνητικών εργασιών και λειτούργησε έκθεση καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς , νανοϊατρικής και βιοαισθητήρων.

icefpe23 agrivoltaics 2023 09
Στιγμιότυπο από την συνάντηση των ομάδων εργασίας του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano

Το Διεθνές Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, τον Σύνδεσμο HOPE-A και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano, το οποίο πραγματοποίησε την Πέμτπη 2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel την 6μηνιαία συνάντησή του. Συντονιστής και υπεύθυνος του έργου είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης . Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Bordeaux, Γαλλία και Cambridge, Μ Βρετανία με επικεφαλής τους καθηγητές Γιώργο Χατζηϊωάννου και Γιώργο Μαλλιαρά.