Wednesday, 31 August 2022 14:24

Πρόσκληση σε κλειστή εκδήλωση για τα Αγροβολταϊκά, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της 86ης ΔΕΘ στην ΑΖΚ (Φιλικής Εταιρείας 12 & Τσιμισκή)

«ΑγροΒολταϊκά μια Επανάσταση στην Διπλή Χρήση Γης για Βέλτιστη Καλλιέργεια & Παραγωγή Ενέργειας με τα Ημιδιαφανή Φωτοβολταϊκά»

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο HOPE-A (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών), σε συνεργασία με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 10:00 -11:30, στην Θεσσαλονίκη.

Τα ΑγροΒολταικά (AgriVoltaics) είναι μια Επαναστατική προσέγγιση και απαίτηση Διπλής Χρήσης Γης που μαζί με την 3η Γενιά των Ημιδιάφανων Φωτοβολταικών αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και υπόσχονται να δώσουν την βιώσιμη λύση Παραγωγής Τροφής και Ενέργειας στον Πλανήτη. Η εγκατεστημένη ισχύς με ΑγροΒολταικά το 2022 θα ξεπεράσει τα 20GW, με ετήσια αύξηση 40%.

Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο και στην αγορά αυτή καθώς διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα: βρίσκεται στην ευνοϊκότερη, από άποψη Κλιματικών Συνθηκών (ηλιοφάνειας, θερμοκρασίας, κλπ) Ζώνη της Γης και διαθέτει πολύ προηγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία οι οποίες αναγνωρίζονται παγκοσμίως. Η Ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies (OET), μέλος του HOPE-A, παράγει τα Ημιδιάφανα Φωτοβολταϊκά 3ης Γενιάς και παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση στην Διπλή Χρήση Γης για Βέλτιστη Θερμοκηπιακή καλλιέργεια (Υδροπονική ή/και Συμβατική) και Παραγωγή Ενέργειας.

agrivoltaics prosklisi 01

Η καινοτόμος αυτή λύση, εφαρμόσθηκε και εγκαταστάθηκε σε Υδροπονικό Θερμοκήπιο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, και επιτυγχάνεται με τα Φωτοβολταϊκά 3ης Γενιάς, τα Ημιδιάφανα Οργανικά Φωτοβολταϊκά (OPVs) της ΟΕΤ, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη παγκόσμια Ελληνική τεχνολογία1.

Το Σύστημα Παραγωγής Ενέργειας στην Θερμοκηπιακή Καλλιέργεια, που εγκαθιστά η ΟΕΤ ώστε να δημιουργεί ένα Ενεργειακά Αυτόνομο - Υδροπονικό Θερμοκήπιο, αποτελείται από Ημιδιαφανή OPV στην οροφή για τη παραγωγή Ηλιακής Ενέργειας, όταν απαιτείται Ανεμογεννήτρια για την Αιολική Ενέργεια, και γεννήτρια Βιο-καυσίμου ως εφεδρικό σύστημα ενέργειας για ψυχρά κλίματα.

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η Θερμοκηπιακή Εγκατάσταση και Καλλιέργεια είναι:

  • Μέγιστη Καλλιέργεια & Παραγωγή Ενέργειας με OPV στην Οροφή του Θερμοκηπίου
  • Η Υδροπονική καλλιέργεια με OPV αυξάνει την Παραγωγή μέχρι 5 φορές ως προς την Συμβατική
  • Αποκλεισμός της επιβλαβούς UV Ακτινοβολίας στην Καλλιέργεια
  • Ρυθμιζόμενη Διαφάνεια των OPV, Σκίαση στα Φυτά, Μείωση Νερού & Ενέργειας έως 30%
  • Αύξηση Παραγωγής Καρπών έως και 30%
  • Ελαφρά Κατασκευή και Εύκολη Εγκατάσταση
  • Βραχεία περίοδος Απόσβεσης
  • Προστασία του Περιβάλλοντος - Κυκλική Οικονομία.

Ένα τέτοιο Ενεργειακά Αυτόνομο - Υδροπονικό Θερμοκήπιο με δυνατότητες Θέρμανσης, Ψύξης, Φωτισμού (για αύξηση της φωτοσύνθεσης), και Προστασίας και Ελέγχου της καλλιέργειας, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε σχέση με τη Συμβατική Θερμοκηπιακή καλλιέργεια μέχρι και 5 φορές, και να ελαττώσει την χρήση νερού σε αντίστοιχα επίπεδα.

Τα επόμενα χρόνια αναμένουμε τέτοιες Θερμοκηπιακές καλλιέργειες να μετατραπούν σε βιώσιμες μονάδες παραγωγής τροφής, και σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αυτοπαραγωγή, και στην συνέχεια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας πλούτο και ευημερία στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, η Κρήτη μπορεί με αυτό τον τρόπο, μόνο με τις εγκαταστημένες σήμερα Θερμοκηπιακές μονάδες, να παράγει σε 5-10 χρόνια, 4GW ενέργεια κατανεμημένη σε όλο το νησί, να είναι ενεργειακά αυτάρκης, να αυξήσει μέχρι 5 φορές την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και να ελαττώσει κατά 3 φορές την χρήση νερού. Έτσι, όχι μόνον θα λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει πολλές υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και πολλούς νέους αγρότες - επιχειρηματίες, θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές, και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίου. Με τον ίδιο τρόπο η περιοχή της Δ. Μακεδονίας, με έντονα προβλήματα από την απολιγνιτοποίηση, με πολύ μειωμένο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2014, υψηλή ανεργία και μετανάστευση των νέων ανθρώπων, μπορεί να μετατραπεί σε 5-10 χρόνια σε μια πλούσια περιοχή βασισμένη στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με αυτές τις ενεργειακές Θερμοκηπιακές καλλιέργειες, την συγκράτηση της μετανάστευσης των νέων, την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, κλπ.

1 Με το πέρας της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες μπορούν να ξεναγηθούν στο Ενεργειακό Θερμοκήπιο στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Για την επίσκεψη απαιτείται προηγούμενη δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με:
Ευάγγελος Μπακάλης, Hope – A, Innovation & Dissemination Manager, +306984030390, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Αστέριος Χατζηπαραδείσης, Hope – A, General Director, +306972501781, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (Φιλικής Εταιρείας 12 & Τσιμισκή)

https://goo.gl/maps/EWsGRrWJf4gWZvHHA

agrivoltaics prosklisi 02

 

Δείτε επίσης

12th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry (ICEFPE22)
and AGRIVOLTAICS 2022

10-12 Οκτωβρίου 2022, Divani Caravel Hotel, Αθήνα