Wednesday, 19 July 2023 16:00

ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ NANOTEXNOLOGY 2023

Πιο κοντά στον στόχο της επιστροφής της βιομηχανίας ενεργειακών μονάδων και της ενεργειακής αυτονομίας της έρχεται η Ευρώπη με τη λειτουργία της βιομηχανικής μονάδας μαζικής παραγωγής τρίτης γενιάς φωτοβολταϊκών που προχωρά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Flex2Energy.

Το Flex2energy (Automated Manufacturing Production Line for Integrated Printed Organic Photovoltaics, HORIZON-CL5 2022-D3-01-03 Advanced manufacturing of Integrated PV). είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την μαζική παραγωγή φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς (εκτυπωμένων ημιδιαφανών οργανικών φωτοβολταϊκών). Αυτά θα ενσωματωθούν άμεσα σε κτίρια μετατρέποντας τα σε παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος, φέρνοτας επανάσταση στην ενεργειακή τους αυτονομία αλλά και στην δραστική ελάττωση της εξάρτησης τους από εξωτερικές πηγές ενέργειας.

Στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2023, πραγματοποιήθηκε διήμερη συνάντηση των εταίρων του Flex2Energy Project το οποίο συντονίζεται από την εταιρία Organic Electronic Technologies. Εκπρόσωποι από τις εταιρείες OET, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN LAB AΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης Β ΑΕ από την Ελλάδα, COATEMA από τη Γερμανία, Pole Fibres,INCORE, IPC, από τη Γαλλία, Mondragon από την Ισπανία, SEMILAB Ουγγαρία, WOP Λιθουανία, Stellantis Fiat Ιταλία, από το Δήμο Alba Julia στη Ρουμανία, συζήτησαν όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τα επόμενα βήματα του εμβληματικού αυτού project.

Θερινό Σχολείο και Βραβεία Νέων Ερευνητών 1-8 Ιουλίου NANOTEXNOLOGY 2023

Όπως κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 φοιτητές, ερευνητές και νέοι επιστήμονες από 30 χώρες του κόσμου συμμετείχαν ενεργά στις δραστηριότητες του 17ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες, Οργανικών Ηλεκτρονικών και ΝανοΙατρικής (ISSON23). Αυτό πραγματοποιήθηκε στις 1-8 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Porto Palace στα πλαίσια του NANOTEXNOLOGY 2023.

Τα μαθήματα του πραγματοποιήθηκαν από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και ερευνητές σε τρεις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ειδικεύσεις: Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, Οργανικά Ηλεκτρονικά και Νανοϊατρική. Επίσης, στα πλαίσια του ISSON23 πραγματοποιήθηκε πλήθος διαλέξεων και μαθημάτων πάνω στην Υπολογιστική Μοντελοποίηση για Οργανικά Ηλεκτρονικά την Δευτέρα 3 Ιουλίου ως μέρους του Ερευνητικού Έργου Η2020 MUSICODE (An experimentally-validated multi-scale materials, process and device modeling & design platform enabling non-expert access to open innovation in the organic and large area electronics industry) (http://musicode.eu/), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη μιας καινοτόμας πλατφόρμας μοντελοποίησης υλικών για Οργανικά Ηλεκτρονικά ανοικτής καινοτομίας ,η οποία θα φέρει επανάσταση στην σχεδίαση, ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων για εφαρμογές στην Ενέργεια, Αγροδιατροφή και Έξυπνες Πόλεις.

Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές πήραν μέρος στο μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας, παρουσιάζοντας σε πόστερς τις εργασίες τους. Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Θερινού Σχολείου ISSON, δόθηκαν υποτροφίες σε περισσότερους από 20 συμμετέχοντες φοιτητές.

Κατά την διάρκεια της επίσημης τελετής λήξης στις 8 Ιουλίου μετά το τέλος των μαθημάτων, απονεμήθηκαν βραβεία και ειδικές διακρίσεις στα καλύτερα poster και παρουσιάσεις των νέων ερευνητών που συμμετείχαν στο ISSON23.

nanotex23 01nanotex23 02

20 χρόνια NANOTEXNOLOGY

Είκοσι χρόνια διοργάνωσης συμπλήρωσε φέτος το Διεθνές Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας NANOTEXNOLOGY.

Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη και φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων εξελίξεων των τεχνολογιών αιχμής, όπως οι Νανοτεχνολογίες και οι εφαρμογές των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοϊατρικής. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ με συνδιοργάνωση από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων HOPE-A και την στήριξη πλήθους ερευνητικών έργων το διάστημα 1-8 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Στις εργασίες του συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 επιστήμονες, ερευνητές και εκπρόσωποι εταιρειών από 65 χώρες του κόσμου. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 460 παρουσιάσεις από διεθνούς φήμης επιστήμονες, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών NANO EXPO συμμετείχαν 40 εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Το NANOTEXNOLOGY αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι συνεχώς από το 2004, και έχει τριπλό στόχο: α) να φέρει σε επαφή από κάθε γωνιά της γης ερευνητές, επιστήμονες και επιχειρηματίες από τον χώρο των Νανοτεχνολογιών και της Ψηφιακής Καινοτομίας και των εφαρμογών τους στην Ενέργεια, Υγεία, Αγροδιατροφή, Έξυπνες Πόλεις, Μεταφορές και Αυτοκίνηση, κτλ, β) να αναδείξει τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τις καινοτομίες που δημιουργούνται σε αυτούς τους τομείς, και γ) να προτείνει και προωθήσει τα αποτελέσματά τους σε νέες εφαρμογές και λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία.

Το Πολύ-Συνέδριο περιελάμβανε 3 Διεθνή Συνέδρια και πλήθος από ειδικές Θεματικές Ενότητες με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, των ΤΠΕ, της Πράσινης Ενέργειας και της Ψηφιακής Καινοτομίας, συμμετείχαν εκπρόσωποι από 500 και πλέον Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Ερευνητικούς Φορείς και Εταιρείες όλου του κόσμου.

Τα Συνέδρια του NANOTEXNOLOGY 2023

Για μία ολόκληρη εβδομάδα, 1-8 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε Διεθνή Εστία Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας καθώς το NANOTEXNOLOGY 2023 περιελάμβανε:

  • Το Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (NN23), 4-7 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Συνέδριο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά (ISFOE23), 3-6 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Συνέδριο στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση, την Τρισδιάστατη Βιοεκτύπωση, την Ψηφιακή βιομηχανία (I3D23), 5-6 Ιουλίου
  • Το Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική (ISSON23), 1-8 Ιουλίου
  • Τη Διεθνή Έκθεση Νανοτεχνολογιών NANO EXPO 2023, 3-7 Ιουλίου
  • Το Business Forum, 4-6 Ιουλίου
  • Το Matchmaking Event (Επιχειρηματικές Συναντήσεις), 5 Ιουλίου.

«Η Νανοτεχνολογία πέρα από τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές ανακαλύψεις, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια αγορά μεγαλύτερη των 8.0 τρις€ για το 2022, περισσότερες από 1.500.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας και της κοινωνίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2023 καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Η επιστημονική επιτροπή του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα των ερευνητικών εξελίξεων στους τομείς των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοιατρικής, και υποστηρίζοντας την ενημέρωση και δικτύωση ερευνητών και επιχειρηματιών από όλο των κόσμο στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2023 διοργάνωσε στο πλαίσιο του Συνεδρίου 16 Θεματικά Workshops.

Για το περιεχόμενο αυτών επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
https://www.nanotexnology.com/index.php/nn-workshops

Παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του RealNano project

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου έγιναν συναντήσεις για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα όπως τα Flex2Energy, RealNano και COPE-Nano, στα οποία η Ελλάδα και ειδικά το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A, έχουν σημαντικό ρόλο, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις μεταξύ των μελών του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ.

Παρουσιάστηκαν επίσης και τα τελικά αποτελέσματα του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου RealNano, το οποίο συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και στο οποίο συμμετέχουν 10 συνολικά οργανισμοί από όλη την Ευρώπη (Organic Electronics Technologies P.C (Ελλάδα), Semilab (Ουγγαρία), ANSYS (Ηνωμένο Βσίλειο), Coatema (Γερμανία), Stellantis Fiat (Ιταλία), Hellenic Organic & Printed Electronics Association (Ελλάδα), AIXTRON (Γερμανία), Infinity PV (Δανία) και BL NanoBioMed (Ελλάδα).

Διοργάνωση συζήτησης Κέντρων Αριστείας από το COPE-NANO

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του NANOTEXNOLOGY 2023 το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano διοργάνωσε στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή άλλων τριών κέντρων αριστείας από την Ευρώπη.

Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη είναι ένα εμβληματικό έργο που στοχεύει στην μετεξέλιξη του διεθνώς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (www.ltfn.gr) του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας. Ένα Κέντρο Αριστείας που θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας. Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ.

Η δημιουργία του Κέντρου COPE-Nano συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ. Στο έργο συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας: University of Cambridge - UK, University of Bordeaux - France.

Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν το Κέντρο Αριστείας προηγμένων υλικών από τη Λετονία (Research and Technology transfer Institute of Solid State Physics University of Latvia) , το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου (Research and Innovation Centre of Excellence for Illigent Efficient and Sustainable Energy Solution Phaethon) και από την Πολωνία το Κέντρο Αριστείας για Νανοφωτόνια και προηγμένα υλικά (Centre of Excellence for Nanophotonics advanced Materials and novel crystal growth based technologies ENSEMBLE3).

Νέο Δ.Σ στον Σύνδεσμο HOPE-A

Την πρώτη ημέρα του NANOTEXNOLOGY στις 5 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του HOPE-A.

Πρόεδρος του νέου επταμελούς ΔΣ εκλέχθηκε ο Στέργιος Λογοθετίδης καθηγητής, συντονιστής των ευρωπαϊκών projects Flex2Energy & COPE-Nano, Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Ρουκάς, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, ταμίας ο Ευάγγελος Μεκερίδης Διευθυντής Τεχνολογίας της ΟΕΤ, Γραμματέας ο Ελευθέριος Τουρασανίδης Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Χατζόπουλος Α.Ε και Μέλη: οι Σπυρίδων Αναστασιάδης καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Αργύρης Λασκαράκης επ Καθηγητής ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη Dr καρδιολόγος, Νανοϊατρός.

Ο HOPE-A είναι Συνδιοργανωτής του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας και της Διεθνούς Έκθεσης ΝΑΝΟ EXPO 2023 και του Business Forum (4-6 Ιουλίου) στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν B2B συναντήσεις (5 Ιουλίου) μεταξύ ερευνητών και εκπροσώπων επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος συντονίζει τις ενέργειες των βιομηχανικών και ερευνητικών οργανισμών προσφέροντας στα μέλη του υπηρεσίες που καλύπτουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας προϊόντων και υπηρεσιών Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Πράσινη Ενέργεια, τα Θερμοκήπια, τα Έξυπνα Κτίρια, τον Φωτισμό, τους Αισθητήρες, την Αυτοκίνηση, την Συσκευασία, τα Wearables, το IoT.

Ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρει είναι:

  • Συντονισμός του δικτύου ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις εφαρμογές Οργανικών Ηλεκτρονικών
  • Δημιουργία ισχυρού δικτύου με αντίστοιχους συνδέσμους στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ελλάδα)
  • Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια
  • Οργάνωση Συνεδρίων, ημερίδων, εκθέσεων, εκδηλώσεων, webinars
  • Συμμετοχή σε μεγάλα ευρωπαϊκά projects (Flex2Energy, Real Nano, Flexfuction2Sustain)
  • Δημοσιότητα, Προβολή και αξιοποίηση αποτελεσμάτων

Διεθνούς Φήμης Προσκεκλημένοι Ομιλητές

O σχεδιασμός πολυλειτουργικών Βιοϋλικών για προηγμένες ιατρικές συσκευές, βιοηλεκτρονικές συσκευές και θεραπευτικές εφαρμογές, πρωτοποριακές κυτταρικές έρευνες και εφαρμογή τους στην κλινική πράξη, τεχνολογικές εξελίξεις στη βιοιατρική, νέες αντικαρκινικές θεραπείες, νέα δεδομένα στην αναγεννητική ιατρική, ήταν μερικές μόνο από τις εισηγήσεις επιστημόνων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία που έλαβαν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου Νανοϊατρικής στο πλαίσιο του NANOTEXNOLOGY 2023 (3-7 Ιουλίου).

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επίσημης Έναρξης του Συνεδρίου (Τρίτη 4/7), διεθνούς φήμης επιστήμονες, πρωτοπόροι στον κλάδο τους, μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Βιοηλεκτρονικής και της Νανοτεχνολογίας.

Ονόματα από τον διεθνή επιστημονικό χώρο όπως ο Sir David King (Founder & Chair, Centre for Climate Repair at Cambridge University, UK) που μεταξύ άλλων διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος της Βρετανικής Κυβέρνησης σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής, και ο Καθηγητής Magnus Berggren (Linköping University, Σουηδία) πρωτοπόρος σε θέματα έρευνας στον τομέα των ηλεκτρονικών φυτών και ο Peter Fisher (Heidelberg University & Max Planck Institute for Medical Research, Germany) ήταν βασικοί ομιλητές της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου (4 Ιουλίου).

Ο Sir David King, ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της κλιματικής αλλαγής ο οποίος έγραψε το πρώτο άρθρο του για την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλη τη γη το 1963, μίλησε για την κλιματική αλλαγή , την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις επιπτώσεις της που είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί αυτή η εξέλιξη.

nanotex23 03

Από τις σημαντικότερες στιγμές του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου και η ομιλία του πρωτοπόρου παγκοσμίως στη Βιοηλεκτρονική Magnus Berggren ο οποίος κατασκεύασε τα πρώτα ηλεκτρονικά φυτά στον κόσμο και παρουσίασε τα τελευταία επιτεύγματα της ερευνητικής του ομάδας Neuro Pharma Team, ενώ ο Peer Fischer από το Ινστιτούτο Max Plank αναφέρθηκε στα νανοϋλικά και τις εφαρμογές τους στην ιατρική.

nanotex23 04

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε στις νέες τεχνολογίες που συμβάλλουν στην πράσινη ανάπτυξη και αναχαιτίζουν την κλιματική αλλαγή, και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας που καλωσόρισε τους υψηλούς καλεσμένους εξήγησε πώς με 15 ψηφιακές υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν η Θεσσαλονίκη έγινε πιο...έξυπνη διευκολύνοντας τους δημότες στην καθημερινότητά τους.

nanotex23 05

ΝΑΝΟΕΧΡΟ 2023

Προϊόντα και εφαρμογές καινοτομίας εταιρειών τεχνολογίας αιχμής παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της NANOEXPO 2023.

nanotex23 06

Η ερευνητική ομάδα της BL Nanobiomed ανέπτυξε και παρουσίασε ιατροτεχνολογικά προϊόντα καινοτομίας. Πιο συγκεκριμένα Βιοαισθητήρες για τη διάγνωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, Νανοσωματίδια για στοχευμένη δράση φαρμακευτικών ουσιών, και ένα καινοτόμο σύστημα Βιοαντιδραστήρα το οποίο έχει τη δυνατότητα επώασης βιουλικών εμπλουτισμένων με κύτταρα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, και μπορεί να έχει εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική και στη δημιουργία συνθετικών μοσχευμάτων.

nanotex23 07nanotex23 08nanotex23 09

Στη Διεθνή Έκθεση ΝΑΝΟ EXPO 2023 συμμετείχαν δεκάδες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και ακαδημαϊκοί φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις προιόντων στον τομέα των Νανοτεχνολογιών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοιατρικής.